България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хасан Адемов: Близо 5 млрд. лева е дефицитът на НОИ

По темата пенсионна система и реформа никъде няма и няма как да има пълен консенсус

11.12.2014 | 10:54 Редактор: Ирина Георгиева
Хасан Адемов: Близо 5 млрд. лева е дефицитът на НОИ

Близо 5 милиарда лева е реалният дефицит на НОИ към момента. Това съобщи в ефира на България Он Ер бившият социален министър Хасан Адемов и настоящ председател на парламентарната социална комисия. Той беше категоричен, че по темата пенсионна система и реформа никъде няма и няма как да има пълен консенсус.

"Планираният дефицит за следващата година за първи път преминава стратегическата граница 2 млрд. Записано е 2 млрд и 2 млн. е в бюджета на държавно общественото осигуряване за 2015г. Това обаче е планираният дефицит. Има обаче и структурен дефицит, който представлява тези 12%, които държавата внася за всеки осигурен. Размерът на този трансфер от държавния бюджет, разбирайте от данъци е 2 млрд и 700 млн. лева. Това означава, че близо 5 млрд. лева е реалният дефицит." - обясни Адемов.

По негови думи очакват се промени в бюджета на държавното обществено осигуряване, с които се променя кодексът на социалното осигуряване - така наречената пенсионна реформа, възрастта и осигурителният стаж.

"Дискусията, дали да се вдигне с два или четири месеца от догодина възрастта за пенсиониране, е изключително сложна и минава през експертиза, която министър Калфин провежда в рамките на консултациите със социалните партньори. Решението трябва да бъде взето от НС, а там има много разнопосочни сигнали и не се знае кой точно ще бъде подкрепен." - допълни Адемов.

ЕК съветва България е да има финансова устойчивост и да има адекватни устойчиви пенсии, което означава, че мерките, които се предприемат не трябва да са изцяло вторачени към стажа, а има много мерки, които са на изхода, подчерта Адемов. Той обясни как се е получил огромният дефицит така:

"Между 300 и 400 млн. лева реално беше дефицитът, но мерките на входа и мерките на изхода в системата, от една страна бяха предприети мерки за намаляване на осигурителните вноски. Тази мярка имаше доста сериозен ефект, когато  имаше икономически растеж, когато инвестициите вървяха и бяха на доста сериозно ниво. Това намаляване даде негативния си ефект. На следващо място ранното пенсиониране е част от проблема на осигурителната система у нас, защото всички тези проблеми се прехвърлиха върху трета категория труд. Тоест ранно пенсиониране на първа и втора категория, ранно пенсиониране на сектор "Сигурност". " - обясни Адемов.

С още една година ще се отложат реформите за ранно пенсионира на първа и втора категория труд, прогнозира Адемов. По негови думи нужно е да се възстанови доверието в осигурителната система.

Чуйте: