България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цветанка Гинева: Политиката за нарастване на пенсионната възраст е задължителна

Трябва да се премине към политика на данъчно облагане и на база на него да се внасят осигуровки

10.12.2014 | 10:14 Редактор: Ирина Георгиева
Цветанка Гинева: Политиката за нарастване на пенсионната възраст е задължителна

Решението на кабинета "Орешарски" да се замрази пенсионната възраст беше грешка и тази политика е задължителна. Това коментира Цветанка Гинева, бивш главен експерт от ЦУ на НОИ в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея проблемът идва от дефицита в бюджета от към пенсиите, който се получава от към липсата на осигуровки.

"Считам, че това популистко замразяване на възрастта тази година беше грешка. Увеличението на пенсионната възраст през 2012г. на господин Дянков беше правилно,  но рязко. Можеше да започне с два месеца още от неговото време, но беше много консервативен и искаше бюджета да бъде просто координиран и направен, така че БВП трябваше да бъде съобразен с европейските норми. От тази гледна точка, това увеличение на пенсионната възраст просто трябваше да остане и хората бяха свикнали с идеята, че просто с 4 месеца им се качва възрастта и стажа. Бяха го приели. Не казвам, че хората бяха съгласни и това замразяване за една година ги накара да си мислят, че това ще остане за постоянно." - обясни Гинева.

Проблемът е в дефицита на бюджета, който вече надхвърля 3% и Европа може да ни санкционира по всяка време, смята Гинева. Тя коментира и другият проблем - непрекъснатият дефицит в бюджета от към пенсии така:

"Над 10% от БВП са за пенсии, за социални разходи са над 13%, което е много. Около 2 млрд. дефицит идва при пенсиите (в НОИ) и това всичко се компенсира само с данъци. Според мен трябва да се промени изцяло политиката за пенсиониране. Както се вижда - поради демографския срив, поради недостатъчната продължителност на живота. Ние реално нямаме как от осигуровки да натрупаме достатъчната сума, така че да излезем на зануляване." - подчерта Гинева.

Ще има реформа и по отношение на категорийните работници, съобщи Гинева. По нейни думи за момента за момента ги замразяват до края на другата година.

"Господин Христосков въведе с господин Нейков пенсионната реформа от 2000г. и от тогава също имаше нарастване на възрастта. Тогава обаче имаше един 6 месечен преходен период, който сега при следващото увеличение въобще не беше предложен. Считам, че не може хората постоянно да се стресират. Тези хора, които са над 55 години, над 57 години - трябва плавно и ясно да им се покачва възрастта, както и стажът. В момента те не коментират стажа, но и него ще качат. КНСБ протестира, че ще покачват възрастта, но не и стажа." - обясни Гинева.

Държавните служители - това са хора с особен статут, коментира Гинева. Според нея това са хора, които служат на държавата, служат на нас и това са хора, които трябва да имат право на някакви привилегии. Обаче такива почти нямат - сами трябва да си внасят осигуровките, подчерта експерта.

Трябва да се премине към политика на данъчно облагане и на база на него да се внасят осигуровки, смята Гинева.

"Ние винаги ще имаме дефицит в бюджета, защото осигуровки няма от къде да бъдат взети. Трябва да се отчете, че има много хора, които са навънка. Младите хора също се навънка. Кой ще ни внася осигуровки. В момента осигуровките, които внасяме - един човек издържа двама пенсионера и половина. Как да се компенсира от осигуровки - трябва да е от данъци, защото и в момента данъците покриват разходите. Идеята беше 40% да е в полза на работодателя и 60% в полза на работника. Сега се предвижда обратното - 60% работодателя и 40% работника. Качват се минималните осигурителни прагове с 4,4 на сто. Минималната заплата се качва на 360 с идеята да се покачи на 380 от 1 юли, а след това 400-420 лева. Трябва да се намери алтернатива." - обясни експертът.

Протестите са безсмислени и няма смисъл от напрежение в края на годината, подчерта Гинева.

Според Гинева Бюджет 2015г. е правилен.

"Опозицията твърдят, че няма политика за нарастване на доходите, това, че не са предприети някакви мерки за увеличаване на приходите по изпълнение на бюджета. Те твърдят, че няма да може да я има тази събираемост, която е предвидена в бюджета на държавното обществено осигуряване, но за мен въпреки че този бюджет е консервативен, както се изказаха многократно много политици, считам, че е правилен. Това е една политика, която се води от предишното правителство и не считам, че има някаква рязка промяна от досега действащият подход." - коментира Гинева.

Чуйте:

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
atanas.vanev.av
преди 9 години
Божеее, това било експерт?! Не разбира елементарни понятия - имало значение дали било данък или осигуровка. Е какво значение има как ще бъде наречено? Не разбира и че това делене на плащанията между работодател и работник е напълно безсмислено и е само счетоводно упражнение. И накрая не разбира и фундаменталното положение, че няма как някой да бъде сигурен в бъдещето в степен да знае точно колко пари ще може да получи. Сигнализирай за неуместен коментар