Парламентът одобри на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване

От 1 юли с три лева ще бъде увеличена минималната пенсия

09.12.2014 | 20:11 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът одобри на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2015 година беше приет на първо четене с гласовете на 115 депутатите от ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ. Против бяха 42 народни представители от БСП, ДПС, БДЦ и „Атака“.

В бюджета за ДОО е записано минимално увеличение на пенсиите догодина, съобщава Dnes.bg.

Осъвременяването им ще се извършва от 1 юли по т.нар. „швейцарско правило“. Освен това минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 ще се увеличи на 157,44 лв. , а социалната пенсия за старост от 113 лв. ще стане на 115,15 лв.

Вдига се и прагът на максималния размер на пенсията от 840 на 910 лв. от 1 юли 2015 г.

В бюджета, приет от депутатите днес, е записано, че възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 4 месеца на година, но е възможно преди да бъде приет окончателно, да станат 2 месеца, както иска социалният министър Ивайло Калфин.

Майчинството през следващата година няма да бъде увеличено и остава в размер на 340 лева.

По време на дебата вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че се търси дългосрочно решение за пенсионната реформа. Малките числа за отделния пенсионер означават много за цялата система, настоя той.

Според министъра замразяването на възрастта за пенсиониране от миналото правителство е направено с аргумента, че през 2014 година ще бъде намерено дългосрочно решение, но до такова не се е стигнало.

„Поддържането на тази система и замразяването не решават нищо”, коментира Калфин. Той обясни, че управляващите търсят дългосрочното решение. „То би могло да стане в началото на следващата година като се заложат промени”, поясни министърът и добави, че един от вариантите е възрастта, стажа, включително на първа и втора категория работещи, професионалните и универсалните фондове поемат част от пенсиите.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ големият проблем на пенсионната система е нейната нестабилност и непредвидимост. Тя обвини предишните управляващи, че с чиста популистка цел са замразили възрастна и стажа за пенсиониране през 2014 година.

Бюджетът за ДОО за догодина запазва размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ на нивото от 2014 г. – 17,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. при запазено съотношение 9,9 за сметка на работодателя и 7,9 за сметка на работника, и 12,8 на сто за лицата родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7,1/5,7, както и размера на вноската за работещите в специалните ведомства, които се пенсионират по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Държавното участие във финансирането на фонд „Пенсии“ се запазва, като държавата ще осигури трансфер в размер на 12 на сто от осигурителния доход за всяко осигурено във фонда лице.

Не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове, като те остават съответно 60 към 40 на сто.

От следващата година минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 4,4 на сто за 2015 г. в сравнение с 2014 г.

Ефектът върху приходите от това ще е около 35,4 млн. лв. повече в бюджета.

Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - от 2400 лв. на 2600 лв.

Лидерът на ДПС Лютви Местан разкритикува решението за вдигането на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лева от началото на следващата година и го нарече престъпно.

Красимир Янков от БСП обаче възрази и поиска да получи отговор на въпроса каква връзка прави с вдигането на осигурителния праг на земеделските производители с контрабандата.
„Не им помагате, а има около 220 хиляди, които гледат до 10 декара земя“, заяви той.