Рецепта от тефтера на баба: Празнична питка

Специална за семейни събирания

15.12.2025 • 02:30 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта от тефтера на баба: Празнична питка
Рецепта от тефтера на баба: Празнична питка

Необходими продукти:

  • 6 ч.ч. брашно
  • 2 пакетчета прясна мая
  • 4 яйца
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 с.л. сол
  • 1 жълтък
  • 2 с.л. прясно мляко (за намазване)
  • 1–2 щипки захар

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 100 мл хладко прясно мляко и се добавя 1 с.л. брашно и 1–2 щипки захар, като се разбърква до получаване на каша. Брашното се пресява в голяма купа, добавят се солта и захарта и се разбъркват. 

В средата се прави кладенче, в което се изсипват яйцата, прясното мляко, киселото мляко и олиото. Накрая се добавя готовата мая и се замесва средно твърдо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. 

След това тестото се разделя на две топки – една по-малка и една по-голяма. По-малката се поставя в центъра на намазана с олио тава, а от по-голямата се оформят 7–8 топчета, които се подреждат около нея. 

Питката се оставя да втаса отново, след което се намазва с жълтък и 1–2 с.л. прясно мляко и се пече в предварително загрята на 200°C фурна до златисто.

Снимка: iStock


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички