Рецепта за Бъдни вечер: Тиквеник

Постна баница с тиква за празника

14.12.2025 • 09:00 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за Бъдни вечер: Тиквеник
Рецепта за Бъдни вечер: Тиквеник

Необходими продукти:

  • 500 г кори за баница
  • 50 мл олио
  • 1,5 кг тиква
  • 200 г захар
  • 50 г орехи, счукани
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г галета
  • 50 г пудра захар

Начин на приготвяне:

Обелете тиквата и я настържете. Сложете я в тенджера и задушете до полуготовност.

Добавете счуканите орехи, галетата, канелата и захарта. Разбъркайте добре.

Вземете 2–3 кори и ги сложете една върху друга. Намажете с малко олио. Поставете от плънката върху корите. Завийте на руло и поставете в намаслена тава.

Повторете процедурата с останалите кори и плънка, като всяко следващо руло може да се завие около предишното.

Поръсете отгоре с олио и захар. Печете в предварително загрята фурна на 200°C, докато баницата придобие златист цвят.

След изваждане, поръсете с пудра захар и сервирайте.

Снимка: iStock


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички