Борисов: Търсим национално съгласие за пенсионната реформа, не политически актив

Не може цял живот да плащаш малко като пенсия и след това като пенсионер да искаш висока пенсия, коментира премиерът

14.12.2014 | 13:58 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Търсим национално съгласие за пенсионната реформа, не политически актив

Премиерът Бойко Борисов коментира, че се търси национално съгласие за пенсионната реформа- не политически актив. Той направи изказването на брифинг в Министерски съвет след подписването на Меморандум за разбирателство между правителството и синдикатите в лицето на КНСБ и КТ "Подкрепа".

На срещата присъстваха социалният министър Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова, съобщава БТА.

Борисов отбеляза, че е приел стажът за пенсиониране на трета категория труд да продължи да се увеличава с четири месеца.

Така създадена пенсионната система, тя е така кърпена, че не може да функционира, коментира Борисов. По думите му както в банковата, така и в пенсионната система години наред партиите и политиците "като щрауси са си крили главата в пясъка".

„С 53 процента от бюджетните пари от данъците плащаме пенсии, а имаме частни пенсионни фондове, всичко е обърнато с главата надолу”, каза още министър-председателят. – „Нямаме никакво разминаване по нито една тема със синдикатите, отбеляза Борисов. Не може цял живот да плащаш малко като пенсия и след това като пенсионер да искаш висока пенсия”, допълни той.

Бойко Борисов призова всички политически сили в Народното събрание, заедно с работодатели и синдикати да разговарят и да направят така, че да гарантират доходите на хората и пенсиите.

"Ние можем и сега с мнозинството, което имаме, силово да наложим. Нито държавата е наша, нито съдбата на хората - трябва да се реши от една или няколко партии", коментира той.

Премиерът заяви, че разговорите с работодателите продължават.

Борисов е поел ангажимент лично да разговаря с лидера на "БСП лява България" Михаил Миков, с лидера на ДПС  Лютви Местан, с БДЦ и дори с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

По отношение условията за пенсиониране в различните сфери Борисов отбеляза, че иска да се разделят работещите в системата за сигурност като полицаи, жандармеристи и пожарникари, от онези, които работят в администрацията.

"Аз съм сигурен, че ако питаме колегите от ДАНС, те и 70 години да им направим възрастта за пенсии няма да протестират при заплатите, които имат", каза още той.