Пенсионната възраст няма да се увеличава от 2015, договориха правителство и синдикати

До началото на април следващата година трябва да има дългосрочно решение за пенсионната реформа, се разбраха още страните

14.12.2014 | 12:52 Редактор: Мариета Иванова
Пенсионната възраст няма да се увеличава от 2015, договориха правителство и синдикати

Възрастта за пенсиониране няма да бъде увеличавана през 2015. Това е записано в Меморандум за разбирателство, който днес – 14 декември подписаха правителството и синдикатите в сградата на Министерския съвет, предава БТА. В документа е записано до 31 март следващата година да бъде постигнато дългосрочно решение за въпросите, свързани с пенсионната реформа.

През 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, се посочва още в документа.

Припомняме, че вицепремиерът и министър по социалната политика Ивайло Калфин настояваше още от догодина да се предприема малка стъпка - от 1 до 3 месеца, за увеличаване на възрастта за пенсиониране, подчертавайки че отлагането обрича бъдещите пенсионери на мизерни пенсии. По думите му, ако не бъде направено увеличението, би следвало да се увеличат осигурителните вноски.

Приех да удължим преговорите по пенсионната реформа с 3 месеца, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след срещата.

„Приех и съм съгласен да увеличим периода на преговори по пенсионната реформа с 3 месеца, единствено с аргумента в този период да намерим трайно решение по този въпрос. Независимо, че настоявах за решение възможно най-бързо, в името на това да се изработи пълният пакет на пенсионната реформа, приемам решението да продължим обсъждането със социалните партньори, така че да се потърси максимално съгласие по това, което правим“, обясни решението си министър Калфин, цитиран от пресцентъра на социалното министерство.

През 2015 г. ще се запази законовото изискване за 4 месеца увеличение на годините за стаж, отбелязват още от ведомството.

През седмицата представители на бизнеса също настояха от следващата година да започне увеличаване на възрастта за пенсиониране с между 2 до 6 месеца на година, като стъпката бъде съобразена с демографската картина.

Днес правителството и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО.