Работодателите са против вдигането на минималните осигурителни доходи

Бизнесът настоява за повишаване на възрастта за пенсиониране със стъпка от 2 до 6 месеца от 2015 в зависимост от демографската прогноза

11.12.2014 | 18:00 Редактор: Мариета Иванова
Работодателите са против вдигането на минималните осигурителни доходи

Представителните организации на българските работодатели настояват да не се допуска административно увеличение на минималните осигурителни доходи по квалификационни групи професии, както и максималният месечен размер на осигурителния доход да се запази.

Около тези искания са се обединили в обща декларация на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съобщава БТА.

Припомняме, че в одобрения на първо четене бюджет на Държавното обществено осигуряване е заложено минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 4,4 на сто за 2015 г. в сравнение с 2014 г.

 Ефектът върху приходите от това ще е около 35,4 млн. лв. повече в бюджета.

Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - от 2400 лв. на 2600 лв.

Върху по-висока база ще се изчисляват и минималните осигуровки на земеделските производители от следващата година- вместо 240 на 420 лв.

От декларацията става ясно, че работодатели с тревога констатират засиления натиск върху компетентните институции за промени в основни параметри на проектите на закони за държавния бюджет за бюджета на държавното обществено осигуряване, посочват от организациите.

Сред другите искания на бизнеса са запазване на размерите на осигурителните вноски и установеното към момента разпределение на вноските между осигурителя и осигуреното лице,  запазване на балансирания подход към задължените лица по отношение на плащането на осигуровки, въвеждане на лична осигурителна вноска за държавните служители и за служителите от специалните ведомства.

Работодателите предлагат още в зависимост от демографската прогноза пенсионната възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО да се увеличава от 2015 г. със стъпка от 2 до 6 месеца годишно за двата пола до достигане на 65 години.

Осигурителният стаж също да продължи да нараства според действащото законодателство - с по 4 месеца за всяка календарна година до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40  за мъжете, настояват от бизнес организациите.  

Според тях изискуемата възраст за пенсиониране на работещите при условията на I и II категория труд трябва да нараства в съответствие с нарастването на възрастта за работещите в III категория труд, до постигане разлика в размер на 8 години по-малко за I категория и 3 години по-малко за II  категория спрямо общото изискване за III категория труд.