Бизнесът посочи откъде да започне подобряването на бизнес средата

От Асоциация на индустриалния капитал в България настояват за задължителна оценка на въздействието на изготвяните нормативни актове

11.12.2014 | 15:50 Редактор: Мариета Иванова
Бизнесът посочи откъде да започне подобряването на бизнес средата

На среща в Министерството на икономиката от ръководството на  Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)   са очертали кои са най-неотложните проблеми, които трябва да се преодолеят, за да може да се осигури една по-добра бизнес среда у нас.

Председателят на  АИКБ Васил Велев е подчертал, че усилията трябва да бъдат насочени към максимално опростяване на административните процедури и услуги, запазване на валутния борд, прозрачност при възлагане на обществени поръчки, задължителна оценка на въздействието на изготвяните нормативни актове, включително върху бизнес средата, свеждане на регулаторните режими до минимално изискуемия от ЕС законодателство, ускоряване на изграждането на електронното правителство и др.

Бизнесът акцентира върху важните реформи в ключови области, като наблегна на факта, че не трябва да се допуска скокообразното увеличаване на минималната работна заплата, което според работодателите безспорно ще се отрази в увеличаване на безработицата и на сивия сектор, посочват от пресцентъра на АИКБ.

Работодателите са представили пред министър Божидар Лукарски предложението си за договаряне на минималните осигурителни доходи по региони и в зависимост от икономическата дейност и големината на предприятието. Според бизнеса такава нова система за определяне на минималните осигурителни прагове е напълно приложима както за минималните осигурителни доходи, така и за минималната работна заплата. Следва да бъде отменено въведеното като временна, антикризисна мярка задължение работодателите да плащат първите 3 дни болнични и да бъде възстановен предходния режим, смятат още от АИКБ.

По време на срещата министър Лукарски е подчертал, че предстои възобновяването на работата на Съвета за икономически растеж (СИР), като ще се обсъждат и решават неотложни въпроси съвместно между държавата и бизнеса. В съвета ще участват представители на Министерство на икономиката, Комисията по икономическа политика и туризъм към 43-то Народно събрание и на работодателските организации.

Обсъдена е била и необходимостта от икономизиране на външната политика на страната, като се подобри  работата на посланиците и на СТИВ, които регулярно да предоставят информация за  икономическата обстановка в държавата по месторабота, както и за възможностите за инвестиране и търговски обмен в нея.

По време на срещата е обсъдено и перспективите пред развитие на новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, като и двете страни са постигнали съгласие, че е важно ефективно да бъдат разходвани средствата по програмата и тя да стартира възможно най-скоро, за да се даде възможност за подпомагане на бизнеса и най-вече чрез схемата, която позволява технологично обновление в предприятията.

Работодателите са запознали екипа на икономическото министерство с необходимостта от разширяване на обхвата и приложното поле на принципа на мълчаливото съгласие в нормативната уредба, като мярка насочена към по-добри условия за правене на бизнес и към постигане на по-ефективна и качествена администрация.

От своя страна, министър Лукарски се е ангажирал да работи по тяхното осъществяване, както и да поддържа редовен контакт с всички работодателски организации.

На срещата са присъствали и заместник-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров.