Петър Ганев: Готвените промени в пенсионната система изтриват направеното от 2000 г. насам

15.12.2014 | 10:59 Редактор: Мариета Иванова
Петър Ганев: Готвените промени в пенсионната система изтриват направеното от 2000 г. насам

Със спирането на пенсионната реформа настоящото правителство показва, че не взима по-умни решения от предходното, коментира икономистът Петър Ганев в предаването Денят On Air  с водещ Ивайло Лаков. По думите на експерта с решението от подписаното на 14 декември споразумение между правителството и синдикатите за възможност за избор между втория стълб от пенсионната система или НОИ „на практика почти зачеркваме направеното от 2000 година насам“.

Според него това е „атака срещу частните пенсионни фондове, имайки предвид как е устроен нашият трудов пазар“. - „Ако това мине всички, които работят в държавни фирми насила ще минат към НОИ“, коментира икономистът.

По думите му логиката за решението може да бъде търсена в това, че „има голяма дупка в бюджета – или да вземем насила парите на хората, да ги сложим в НОИ и да намалим дефицита“.

Или „пари, които биха отишли в твоята лична сметка, ще отидат в НОИ“, коментира Ганев.

Неговото мнение е, че ще има натиск върху хората, особено в държавните фирми и компаниите, където синдикатите са силно представени и има сключени колективни трудови договори, като например в  БДЖ.

„И на трето място ще има див популизъм – от рода на частните пенсионни фондове не ви гарантират нищо, най-добре си дайте парите, ние ще ги управляваме по-добре. А те няма да ги управляват- те ще ги харчат“, коментира икономистът.

Според него няма да бъде взето дългосрочно решение на 31 март следващата година. - „Всяка година се взимат дългосрочни решения- 2010 беше взето такова решение за това как ще се вдига възрастта с 4 месеца и ето какво се случва“, посочи Ганев.

На въпрос на водещия Ивайло Лаков какво ще е отражението на повишаването на пенсионната възраст с 2 или 4 месеца, икономистът коментира, че ефектът ще е в дългосрочен план.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
GLOBALUSER
преди 9 години
Дотацията за пенсии от държавата е 52%, а силовите пенсионери /чл.69/ вземат над 68% от парите за пенсии. Сиреч осигурявалите се по член 70 доплащат от пенсиите си за МВР и МНО. От техните вноски се плащат и болничните за МВР и МНО. Ограбването е много голямо заради факта, че силоваците имат неадекватно големи пенсии спрямо донорите си. Да се запомни, държавата не дава нито лев за пенсиите трета категория. Отделянето на МВР и МНО от НОИ ще повиши пенсиите на хората с 30%. Ако имаше специалисти това те трябваше да забележат. Колкото до лобистите на ЧПФ, те пък трябваше да забележат, че удължаването на срока за работа "премества" сакралната 1959 година защото определянето и беше при пенсионна възраст 61/55. Съмнявам се, че го разбират. Нека припомня, че част от силоваците са обслужвали режим признат за престъпен, т.е. не трябва да получават пенсии. Сигнализирай за неуместен коментар