Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

И. Михайлова: По плана Юнкер няма да има отделени пари за една или друга страна

Запис на предаването Брюксел 1 с Милена Милотинова

25.04.2015 | 17:40 Редактор: Лъчезар Вълев

Наскоро Европейската инвестиционна банка съобщи, че вече е определила първите 4 проекта, които ще бъдат финансирани по плана Юнкер:

  • разширяване на летище в Хърватия,
  • изграждане на центрове за здравни грижи в Ирландия,
  • испанска научно-изследователска инициатива в здравната сфера и
  • работа в областта на промишлените иновации в Италия.

Искра Михайлова обясни, че „по плана Юнкер няма да има териториално разпределение или териториални квоти".

Тя каза, че няма да има отделени пари специално за една или друга страна.

"Ако готвим проекти, то трябва да бъдат конкуретноспособни и икономически жизнеспособни, които да могат в определен ясно дефиниран период от време да възстановят разходите, направени за тях, да носят добавена стойност и да създават работни места, каза Михайлова.

Част от проектите, които не само България, но много страни-членки са предложили в самото начало на обявяване на плана Юнкер, част от плановете на отделните страни за развитие едва ли ще намерят подкрепа от програмата за финансиране.

Михайлова каза, че според нея трябва да анализират проектите по плана, които вече са одобрени, "да се анализират изискванията, които ще бъдат публикувани от ЕИБ и така да ориентираме проектите си в бъдеще".

"Убедена съм, че България има шанс. В никакъв случай планът не е фокусиран към една или друга определена страна.

Всяка една страна-член има възможности да се възползва от плана Юнкер, в това число и България“, допълни Искра Михайлова.

Целия разговор на Милена Милотинова с председателя на Комисията по регионално развитие на ЕП Искра Михайлова за възможностите по плана Юнкер, чиято цел е да генерира 315 млрд евро, гледайте в предаването „Брюксел 1“ днес от 18 часа по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.