ЕС: България се нуждае от външно банково оценяване

По този начин ще се привлекат така необходимите инвестиции, които да стимулират икономическия растеж, смята Катайнен

16.04.2015 | 15:09 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС: България се нуждае от външно банково оценяване

Банковата система в България се нуждае от външно оценяване и стабилни финансови пазари, за да се привлекат така необходимите инвестиции, които да стимулират икономическия растеж, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен пред участниците в конференцията "Инвестиционен тласък за Европа", организирана в сътрудничество с Министерството на икономиката, написа Reuters.

Катайнен, който отговаря за тригодишния инвестиционен план на ЕС заяви пред репортери, че балканската страна може да се възползва от програмата, ако осигури сигурна среда за инвеститорите.

Четвъртия по големина български кредитор КТБ се срина през 2014г., което провокирайки най-голямото банково затруднение след 1990г. и повдигна въпроси за качеството на банковия надзор и нивата на корупцията, пише Reuters.

"Много сме доволни, че правителството изглежда приема сериозно изкореняването на корупцията, а реформата в съдебната система е на челно място в дневния ред." - каза Катайнен.

"Колкото и важно да е доброто управление - от такова значение е и финансовата стабилност...Така че би било много важно да има външна прозрачна оценка на балансите на банките в България, за да се създаде по-голяма яснота и сигурност." -  коментира Катайнен.

Борбата с корупцията и съдебната реформа са сред реформистки мерки, наложени от премиера Борисов, който се върна на власт след предсрочни избори през октомври 2014г., припомня информационната агенция.

Централната банка обяви, че планира да извърши проверки за "здравето" на 28-те банки в страната и да наеме външни консултанти, които да преразгледат качеството на активите - до края на 2015г. или началото на 2016г.

МВФ призова България да се създаде ясен график и прозрачен процес за преразглеждане на българските банки и мерки за подобряване на банковия надзор за укрепване на доверието в системата.