Tри парламентарни комисии ще препитват Кристалина Георгиева

Това предвижда проект на Европейския парламент за изслушванията, които ще се проведат от 29 септември до 7 октомври

16.09.2014 | 17:35 Редактор: Мариета Иванова
Tри парламентарни комисии ще препитват Кристалина Георгиева

Одобрението на Кристалина Георгиева за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси минава през одобрението на три парламентарни комисии - по бюджет, по бюджетен контрол и по правни въпроси. Това предвижда проект на Европейския парламент за изслушванията, които ще се проведат от 29 септември до 7 октомври.

Някои от другите кандидати също ще бъдат изслушвани в по-широк състав.

Рекордьор е финландецът Юрки Катайнен, който ще отговаря на въпросите на евродепутати от пет комисии, преди да стане комисар по икономическия растеж, заетостта, инвестициите и конкурентоспособността.

Обсъжда се и вариант някои членове на бъдещата Еврокомисия, които ще имат сериозни правомощия в редица области, като номинирания за първи заместник-председател Франс Тимерманс, да бъдат изслушвани от специален състав на Европейския парламент. Предвижда се той да бъде оглавен от председателите на основните политически групи, а в процедурата да могат да участват всички желаещи евродепутати. Окончателното решение за нея, както и за датите на отделните изслушвания, трябва да бъде прието в четвъртък.