Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Социалистите са доволни от плана Юнкер: Йотова в Денят он ер 26.11

26.11.2014 | 22:59
Социалистите са доволни от плана Юнкер: Йотова в Денят он ер 26.11

Европейските социалисти са удовлетворени от Плана Юнкер, съобщи Илияна Йотова в телефонен разговор в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 26 ноември 2014.


Йотова оцени като незавидно положението с инвестициите в ЕС – под 370 млрд евро според нея, с висока младежка безработица.

Социалистите подкрепиха новата ЕК при условие да бъде представен плана за възстановяване.

Програмата е била разработвана през лятото и в социалистическите партии, съобщи Йотова.

Те са подготвили паралелно развит документ, който според нея съвпада в голямата си част в това, което бе представено на 26 ноември в Страсбург.

Социалистите имат конкретни предложения в т.нар. Пътна карта в инвестициите.

„21 млрд евро първоначална стъпка не означава свежи пари, а инвестиционен фонд, гарант за рискови инвестиции“, поясни Йотова.

Според нея трябва да се направи всичко планът да се задейства.

По въпроса за мерките срещу имигрантската вълна, Йотова обясни, че е предложила групи и патрули, подобно на тези в Средиземно море да се пуснат по сухопътната граница, най-вече с Турция.

Според нея проблемът е остър, защото само за октомври са влезли над 1800 души са влезли пред тази граница, съобщи Йотова.

Следващата седмица тя ще бъде докладчик пред комисар Аврамопулос за сухопътната сигурност на границите. В доклада си тя ще включи цялата статистика, с акцент не само Средиземноморието, но и страни като Гърция и България, „които също изпитват трудности“.