Европейската инвестиционна банка ще инвестира в транспорт и енергетика

19.03.2015 | 23:00
Европейската инвестиционна банка ще инвестира в транспорт и енергетика

Европейската инвестиционна банка /EIB/ е удвоила размера на отпуснатите кредити в подкрепа на българската икономика през 2014 в сравнение с 2013 г. съобщи вицепрезидентът Ласло Бараняй на среща с пресата на 19 март 2015.

През 2015 EIB ще финансира инвестиции в транспорта, енергийната ефективност и по проекти по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Репортаж на Иван Иванов и оператора Павел Павлов.

През 2014 Европейската инвестиционна банка е отпуснала в България заеми за 610 милиона евро, ръст от близо 126% за година.

За последните пет години банката е отпуснала на страната ни 1,3 млрд. евро, а общо от началото на 90-те години ресурсът, предоставен от финансовата институция на България е 4,3 млрд. евро.

Сега Европейската инвестиционна банка ще съсредоточи финансирането си върху енергийните проекти.

Ласло Бараняй – вицепрезидент на ЕИБ:

„Интерконекторът между София – Димитровград – Ниш е важен за енергийната ефективност и енергийната сигурност на ЕС. Затова този интерконектор, както и други газови връзки могат да бъдат подкрепени".

Европейската инвестиционна банка подкрепя България в усвояването на средствата от програмите на ЕС, изтъкна заместник-министъра на финансите Фейзи Бекир.