Юрки Катайнен: Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето

Образованието е елемент на социалната справедливост, но е и елемент на конкурентоспособността, коментира заместник-председателят на ЕК

16.04.2015 | 17:50 Редактор: Мариета Иванова
Юрки Катайнен: Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето

Ако една държава започне повече да инвестира в образованието и го реформира, това ще е инвестиция за нейното бъдеще. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен на среща със студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Бъдещето на Европа", предава БТА.

„Образованието е елемент на социалната справедливост, но е и елемент на конкурентоспособността и на икономическия растеж“, заяви Катайнен пред студентите. Той отбеляза, че има голяма разлика в обучението на преподавателите в страните от ЕС. По думите на Катайнен ЕК има препоръки към европейските правителствата и парламенти да съдействат, за да може образованието да стане основа на икономическия растеж.

Катайнен изтъкна като добър пример за интеграцията в Европа програмата за образователен обмен Еразъм. По думите му по този начин страните инвестират в своето бъдеще.

Той сподели пред младите хора, че като студент също е бил участник в програмата и една година е бил във Великобритания.

"Стоя зад идеята за Европа без граници, по-интегрирана и по-хармонизирана", заяви заместник-председателят на ЕК.

Заместник-председателят на ЕК говори и за важното сътрудничество между университетите и бизнеса в Европа. На срещата с Юрки Катайнен присъстваха ректорът на СУ проф. Иван Илчев, студенти и преподаватели.