Отломката, изхвърлена на Реюнион, вероятно има общо с полет MH370

Най-вероятно частта от крилото е от Boeing 777

30.07.2015 | 10:08 Редактор: Велко Каменов
Отломката, изхвърлена на Реюнион, вероятно има общо с полет MH370

Част от крило на самолет изплува на френския остров Реюнион, източно от Мадагаскар. Основната хипотеза е, че отломката е част от мистериозно изчезналия при полет MH370 Boeing 777. Дължината на обекта е почти 3 метра, а ширината около метър. На него има сериен номер – BB670, който може да помогне в идентифицирането на отломката и откъде е дошла.

Ако се окаже, че това е част от крило на Boeing 777, има само едно логично заключение, което можем да направим – че е част от крилото на изчезналия при полет MH370 самолет, защото няма нито един друг Boeing777, който да се е разбил или изчезнал в тази част на света. Това е най-голямата следа в търсенето, което продължава 16 месеца, откакто полет MH370 изчезна през март 2014 г. и до момента не доведе до нищо. На борда на самолета имаше 239 души.

Директорът на Австралийското бюро по транспортна безопасност Мартин Долан смята, че до 24 часа можем да получим потвърждение за това каква е отломката и от какъв самолет е. Той заяви, че теоретично е възможно част от самолета от полет MH370 да е била изхвърлена на брега на остров Реюнион. Австралийският министър на транспорта Уорън Тръс отива дори по-далеч, като казва, че ако се окаже, че намерената отломка е част от полет MH370, това отговаря на хипотезата, че самолетът се е разбил в южната част на Индийския океан.

Причините за катастрофата обаче вероятно ще останат неизяснени, защото черната кутия на самолета много трудно ще бъде намерена в това огромно водно пространство. Намерената отломка дава надежди за разследването, но причините за катастрофата вероятно ще останат отворени за спекулации.