Републиканските кандидати атакуваха политиката по сигурността на Обама

ТВ дебат в Южна Каролина

15.01.2016 | 07:19
Републиканските кандидати атакуваха политиката по сигурността на Обама

Кандидатите за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ Доналд Тръмп и Тед Круз участваха в ТВ сблъсък в четвъртък вечерта. Двучасовият дебат представи на избирателите рязък контраст на оптимистичната визия, дадена от президента Барак Обама в речта му пред Конгреса от тази седмица, съобщи АП. Кандидатите предупредиха за редица рискове за националната сигурност и оспориха икономическия напредък в САЩ, съобщи АП.

Тръмп и Круз си разменяха остри забележки през по-голямата част от дебата.

Тръмп каза, че над Круз виси голям въпрос за възможността му да се кандидатира за кампанията, защото е роден в Канада от майка-американка.

„Не можете да причините това на партията“, каза Тръмп.

Круз предположи, че атаката на Тръмп започва заради заплахата да бъде изместен от водещата позиция, особено в Айова, където гласуването започва на 1 февруари.

Той защити пропуска си да декларира около 1 млн. долара банков кредит от Goldman Sachs и Citibank за кампанията си за Сената през 2012 с оправданието за „грешка в попълването“.

Тръмп отново защити призива си за затваряне на границите на САЩ за сирийските бежанци и повтори, че те са „Троянски кон“.

Сенатор Марко Рубио обвини Хилъри Клинтън за кризата с атентата в Бенгази, което според него я дисквалифицира като президент.

Губернаторът от Флорида Джеб Буш каза, че разследването на частните мейли на Хилъри Клинтън ще запълнят стоте ъ дни със совалка между Белия дом и съда.

 

Произходът на Круз

Телевизионният дебат с размяна на остри нападки между Круз и Тръмп по Fox Business Network сложи край на месеците разбирателство между двамата. Взаимните обвинения започнаха преди седмица, когато Тръмп за пръв път повдигна въпроса дали канадският произход не поставя под съмнение правото на Круз да се кандидатира.

Кандидатите за президент на САЩ трябва да са родени в САЩ или да имат родител-американски гражданин, да са над 35г. и да са живели в САЩ последните 14г.

 

Икономика и национална сигурност

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш призова Тръмп да преосмисли политиката си. „Какъв сигнал дава той на света?“ попита Буш, който се опитваше да спечели внимание, но често бе засенчван в четвъртък вечерта, пише АП.

Губернаторът от Охайо Джон Касич също се нахвърли на Тръмп заради забраната мюсюлмани да влизат в САЩ, но подобно на останалите поиска поне временно спиране на плана на Обама да пусне хиляди сирийци в страната.

По въпросите за икономиката и националната сигурност кандидатите се разграничиха от оптимизма на президента в Състоянието на съюза тази седмица.

Круз обвини Обама в представяне в розово на икономическата ситуация в страната, докато американците „са изоставени“ и каза, че Хилъри Клинтън би продължила със същата политика. Буш каза, че страната е по-малко сигурна при Обама и обяви, че Клинтън би била „национално бедствие за сигурността“.

Марко Рубио обеща да даде Сноудън на съд.

Тръпм обеща да въведе мита за китайските стоки от 45%, ако Пекин не спре да обезценява валутата си.

Джеб Буш каза, че САЩ трябва да възобновят санкциите на Иран и да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

„Самолетите ни са по-стари от пилотите“, каза Буш. „Отстъпваме на Китай, Русия, Иран и много други страни, които гледат на нас не така, както ни се иска. Трябва да възстановим военната си мощ“, каза той.

Марко Рубио каза, че Обама не разбира мащаба на заплахата от Ислямска държава.

Бен Карсън, който продължава да е сред фаворитите според проучванията, предизвика смях, когато се пошегува, че е трябвало да чака 15 минути, за да получи първия си въпрос.

Републиканската партия ще загуби изборите, ако кандидатите не спрат нападките, каза неврохирургът Бен Карсън.

Към края на дебата в Норт Чарлстън, Южна Каролина част от публиката в залата започна да скандира „Искаме Ранд“.

 

Републиканците имат още един насрочен дебат преди старта на изборите в Айова на 28 януари в Де Мойнс.

Президентските избори в САЩ за през ноември 2016.