Петролът на 12-годишно дъно

WTI за кратко падна под 30

12.01.2016 | 22:00
Петролът на 12-годишно дъно

Цената на петрола, както и предишния ден, отново се понижи в Ню Йорк във вторник и завърши да най-ниското ниво от 2003, съобщи АФП. Дори за кратко падна под 30 долара за барел, на фона на запазващия се песимизъм за свръхпредлагането.

Цената на барел лек суров петрол за доставки през февруари изгуби 97 цента до 30,44 долара в Ню Йорк /NYMEX/, най-ниското ниво при затваряне от 12г.

Данните бяха съобщени от NYMEX с 45 минути закъснение поради технически проблем.

Малко преди затваряне той продължи под прага от 30 долара, сривайки се до 29,83 долара за барел, което става за пръв път от декември 2003.

Курсът, който се понижи с 30% през 2015, а след това с още 20% от началото на годината, се опита да се повиши леко по време на търговията в Ню Йорк, но бързо се срина, както в Лондон, където барелът Брент също завърши на 31 долара.

„Вторник бе под натиск, поради ефекта от неизбежното завръщане на Иран“ с вдигането на санкциите над Техеран и „факта, че не очакваме никаква мярка от ОПЕК“, каза Енди Липоу от Lipow Oil Associates.

Скъпият долар

Ускореното поевтиняване на петрола от началото на годината се обяснява главно с проблемите на китайския капиталов пазар и забавянето на икономиката на страната, а силният долар е сочен като още един фактор, казват трейдъри и анализатори, съобщи Ройтерс.

Американският долар се повиши с над 20% от средата на 2014, след като сравнително силната икономика на САЩ привлече инвеститорите от други региони. Първото увеличение на лихвите от Фед през декември и перспективата за нови повишения продължават да водят зелените пари нагоре.

След като петролът се търгува в долари, силната американска валута го оскъпява за страни, използващи чужда валута за купуване на горива, потенциално ощетявайки търсенето.

„Без съмнение американският долар е ключовият фактор, който води петрола надолу“, каза Ойстен Беренцен, управляващ директор на Strong Petroleum в Сингапур, въпреки че той смята, че има много причини за срива на цената, „основната е свръхпроизводството“, съобщава Ройтерс.

„Има FX проблем и може да се влоши“ написа Morgan Stanley до клиентите си тази седмица.