Ниските цени на петрола позволяват икономии: Делчев

Интервю за Bloomberg TV Bulgaria

12.01.2016 | 12:39
Ниските цени на петрола позволяват икономии: Делчев

Динамиката на цените на петрола в България, като страна-вносител би трябвало да ни облагодетелства. Според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев "спадат приходите в бюджета, заради по-ниското ДДС над горивата, но положителният ефект е по-голям".

"При ниските цени на петрола, респективно спадащите цени на горивата би трябвало да се кумулира икономия в национален план и за всяка от фирмите, която да може да се инвестира в други цели".

"Ако държавата и бизнесът са предвидливи, биха могли да насочат икономията за друго", каза Делчев в интервю за Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria на 12 януари.

 

Пазарът на горива

Пазарът в България е отворен и няма ограничения, нито регулация. "Цените са такива, каквито ги налага пазарът", каза Андрей Делчев.

"Има места в България, където се води ценова война, което не е показателно. Не е индикация, защото някои играчи, които я причиниха, преследват други цели, не търговски. Там ниските цени са продиктувани от по-дългосрочни политически цели или реклама", каза той.


Цялото интервю гледайте тук.