Няколко страни от ОПЕК искат извънредна среща

Standard Chartered понижи прогнозата си за цената на петрола

12.01.2016 | 12:19
Няколко страни от ОПЕК искат извънредна среща

Представители на няколко страни от ОПЕК поискаха ръководството на организацията да свика извънредно заседание, съобщи пред Ройтерс министърът на петрола на Нигерия и сегашен председател на ОПЕК Ибе Качикву.

Предмет на дебата може да стане промяната в стратегията на организацията в условия на рязък спад на световните цени на петрола.

"Няколко страни, не искам да ги назовавам", каза Качикву в отговор на въпрос кои са страните, поискали извънредната среща.

 

На енергийната конференция в Абу Даби нигерийският министър каза пред журналисти, че на извънредната среща на върха, която може да се проведе през март 2016 се планира обсъждане на промяна в политиката на ОПЕК.

На последното заседание на 4 декември 2015 ОПЕК не успя да постигне споразумение по предложението за намаляване на добивите, въпреки очакванията. В момента общата квота на страните е 30 млн. барела дневно и не е променяна от 2011.

 

 

Понижени прогнози

Експерти на Standard Chartered допуска спад на цената на петрола до 10 долара за барел.

"Смятаме, че цената може да се понижи до 10 долара за барел, преди пазарните участници да признаят, че всичко стигна твърде далеч", се казва в прогнозата на банката, цитирана от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че и други банки - Barclays, Macquirie, BofA, Merill Lynch и Societe Generale тази седмица понижиха прогнозите си за цената на петрола през 2016.

Вложените прогнози са свързани със забавянето в икономическия ръст на Китай и свръхпроизводството на петрол.

Според анализатора на Wood MacKenzie Крейг Макмахон свръхпроизводството на петролния пазар в момента е 1,5 млн. барела дневно.

На 12 януари цените на марките WTI и Брент се понижиха под 31 долара - до 30,68 и 30,73 долара за барел. Според прогнозите на трите най-големи инвестиционни банки - Moran Stanley, Goldman Sachs и Citigroup петролът ще падне до 30 долара и в скоро време може да стигне до около 20 долара за барел.

Цената на петрола падна с около 20% от началото на годината, намаляваща под натиска на увеличаващото се свръхпроизводство.

 

Горивата в България

За България ефектите от ниските цени са основно добри, тъй като позволяват да се генерира икономия, която  може да бъде реинвестирана, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация на 12 януари.

"Сортът Урал падна под 30 долара за барел, психологическа граница. Брент също се срина до нива, които отдавна не сме виждали. При тези показания на световния пазар, особено Китай, при свръхпредлагане и тази позиция не ОПЕК не се знае докъде ще стигнем", каза Делчев.

Според него дипломатическия скандал между Саудитска Арабия и Иран не се е отразил на цените. "Оказа се, че тези момчета не смятат да вадят оръжие. А свръхпредлагането си каза думата."

У нас цената на горивата следва тенденцията на спад, показват данните на Fuelo.