Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран

Посолството в Техеран се евакуира

04.01.2016 | 08:45
Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран

Саудитски дипломати се евакуират от Иран след като посолството им в Техеран бе щурмувано от протестиращи срещу екзекуцията на шиитския шейх Нимр, съобщи Ройтерс, цитирайки телевизия Ал Арабия в понеделник 4 януари.

Саудитският министър на външните работи Адел Ал-Джубейр съобщи в неделя прекратяване на дипломатическите отношения между неговата страна и Иран заради насилието, предизвикано от екзекуцията в събота на Нимр и още 47 осъдени на смърт за тероризъм, съобщи АФП преди това.

В неделя аятолах Али Хаменей реагира остро. „Без съмнение кръвта на този мъченик, пролята несправедливо ще даде плодове и божията ръка ще отмъсти на саудитските лидери“, каза върховният водач на иранската революция.

Още по темата

САЩ и ООН призоваха към спокойствие.

56-годишният шейх Ал Нимр бе осъден на смърт през октомври 2014 за „неподчинение на суверена“ и „носене на оръжие“ от антитерористичния съд в Риад.

След екзекуцията в събота саудитското правителство усили мерките за сигурност в източната част на кралството, където живее шиитското малцинство. Властите бяха изправени пред подобно недоволство и през 2012, по време на Арабската пролет.

Саудитска Арабия се обърна в неделя към Съвета за сигурност на ООН заради нападението на посолството й в Техеран.

 

Петролът

Цената на петрола се повиши за втори пореден ден на фона на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, съобщи Bloomberg.

„Пазарът може да възприеме ставащото като допълнителни стъпки към възможна дългосрочна ескалация на конфликта между страните-производителки на петрол като Саудитска Арабия и Иран“, цитира Bloomberg Рик Спунер, главен анализатор на CMC Markets в Сидни.

„Опасенията във връзка с геополитическата ситуация продължават да се усилват, особено отчитайки ексалацията между Саудитска Арабия и Иран“, каза Робин Милс, анализатор на Manaar Energy Consulting в Дубай.

Както отбелязва Bloomberg Саудитска Арабия и Иран заемат първото и петото място съответно по добиви на петрол сред страните от ОПЕК.

 

Стратегическа грешка

Последното развитие на събитията след като Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран след екзекуцията на виден опозиционен шиитски духовник и атаките над посолството си в Техеран /АП//

Саудитските власти съобщиха, че силите й за сигурност са били обстрелвани. Един човек е убит в село в Източна Саудитска Арабия по време на траурна церемония за екзекутирания шейх.

Официалната саудитска информационна агенция съобщи рано в понеделник, че убийството е станало в село ал-Ауамия. При инцидента е било ранено и дете. Властите не дават детайли кого подозират за стрелбата, съобщава АП.

Преди това иранският зам.-външен министър каза, че решението на Саудитска Арабия да прекрати дипломатически отношения не може да прикрие „стратегическата грешка“ на убийството на видния духовник.

Хюсеин Амир Абдолахиян обвини Саудитска Арабия в подкрепа на тероризма и екстремизма в Близкия изток. Коментарът му бе излъчен по телевизията в Иран в понеделник.