Най-големите загуби за Русия идвали от поевтиняването на енергоизточниците

Руският президент Владимир Путин с коментар пред германския "Билд"

11.01.2016 | 15:57 Редактор: Мария Аладжова
Най-големите загуби за Русия идвали от поевтиняването на енергоизточниците

Според руския президент Владимир Путин ниските цени на петрола са шанс за икономиката на Русия. Путин говори за процесите в страната и извън нея пред немското издание "Билд".

"Колкото и да е странно, има и позитивни неща. Когато цените на нефта се високи, много е трудно да се удържите от използването на високите приходи за текущи разходи. Русия няма дефицит в нефтено-газовата област, напротив - той дори нараства, сега сме длъжни да го понижаваме. Ние вярваме, че ще продължим да вървим към стабилизиране и постепенно ще отбележим икономически растеж", заяви държавният глава, цитиран от БНР.

По думите му Русия днес има спад на БВП с 3,8%, на промишленото производство – с 3,3%, а нивото на инфлация се е повишило до 12,7%. Санкциите, въведени на Русия заради украинската криза, също са повлияли на руската икономика, призна президентът. "Санкциите засягат чувствително Русия заради действията, които бяха предприети на международните пазари", отбеляза той, определяйки ги като "глупави и вредни". Но най-големите загуби за руската икономика идвали от поевтиняването на енергоизточниците, каза още Путин. 

Той коментира процеса на изпълнение на договореностите от минските преговори:

"Основното нещо, което трябва да бъде направено за изпълнението на минските споразумения, е в ръцете на днешната киевска власт", отбеляза Путин.

Още по темата

Според руския държавен глава присъединяването на Крим към Русия било "божествена справедливост". 

"Русия е уважила международното право в случая с присъединяването на Крим и обяснява, че Москва не е водила война и нито един човек не е бил убит и че мнозинството от гражданите на полуострова са гласували за присъединяването към Русия.", посочи той.

За сравнение президентът даде пример със случая с Косово и отделянето му от Сърбия преди 8 години, което се случило не с референдум, а решение на парламента в Прищина.