Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Андрей Делчев: Пазарът на горива е съвършено отворен

Всеки, който иска може да внесе и продава горива, отбеляза той

12.01.2016 | 19:50 Редактор: Ирина Георгиева
Андрей Делчев: Пазарът на горива е съвършено отворен

Пазарът на горива е съвършено отворен и всеки, който иска може да внесе. Това заяви изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Той прогнозира, че цените на горивата вървят надолу.

Делчев коментира следните графики: Как се променят цените на петрола в България?

 

"Никога и при увеличение, и при намаление кривата на цената на петрола, кривата на цената на горивата не следва кривата на цената на петрола. Първо изостава във времето и второ  тя е с тенденция да е или нагоре или надолу, защото в цената на горивата има една голяма фиксирана котва, която са държавните вземания. Акциз, който е фиксирана сума със закон и върху него има ДДС." - обясни Делчев.

Винаги търговците на дребно и пазарът на дребно поема увеличението или намалението на цените с между 5-10 дни забавяне.

"Идеята, че когато петролът намалява търговците на дребно правят намаление, а когаго има увеличение - те бързат да го увеличат, не е вярна." - добави Делчев.

Цената на дизела в ЕС, без такси и акцизи

Никой не купува горива без акциз и ДДС, отбеляза Делчев. По думите му това е крайната цена.

Рафинерията продава на тези цени, защото е строена доста отдавна - през 70-те години на XX век и в момента се влагат много пари в нея, посочи Делчев. Той коментира, че това не е нова рафинерия, която да продава на ниска себестойност.