Клинтън пусна клип за кампанията на Обама срещу оръжията

13.01.2016 | 09:07
Клинтън пусна клип за кампанията на Обама срещу оръжията

Кандидатът за номинация на демократите за президентските избори в САЩ Хилъри Клинтън пусна нова реклама, с която подкрепи кампанията на президента Обама за повече контрол над носенето на оръжие, съобщи Ройтерс.

„Средно 90 души са убивани с огнестрелно оръжие всеки ден в тази страна. Това трябва да спре“, казва Хилъри Клинтън в ТВ клип.

Още по темата

В началото на месеца президентът подписа нареждане за засилване на мерките за проверка на оръжието. Обама каза, че не очаква контролираният от републиканците Конгрес да одобри закон, ограничаващ притежанието или купуването на оръжие. Той каза, че това ще бъде основната тема в последната му година на поста.

В обръщението си за Състоянието на съюза обаче Обама едва засегна този въпрос. Думата „оръжие/gun/“ се среща само веднъж в речта му.

 

„Ще продължавам да полагам усилия в работата, която трябва да се свърши. Реформа на имиграционната система. Защита на децата ни от насилието с огнестрелно оръжие. Равно заплащане на равен труд, платен отпуск, повишаване на минималната заплата“, каза той.

Символично Обама остави празен стол до първата дама Мишел Обама в знак на почит към загиналите от насилие с огрестрелно оръжие. В отговор на жеста му в туитър бе подкрепен хаштагът #EmptySeat.

В речта си Обама каза само веднъж думата „оръжие“ в сравнение с четирикратното споменаване на фразата „климатични промени“ и 15 пъти „икономика“.