Състоянието на съюза-последното обръщение на Обама

13.01.2016 | 08:50
Състоянието на съюза-последното обръщение на Обама

На 12 януари президентът на САЩ направи последното си за втория си мандат обръщение за Състоянието на съюза, в което призова гражданите да продължават да вярват в обещанието за промяна.

 „Искам да пропусна традиционния списък на предложения за предстоящата година. Не се тревожете, те са много - от „помощ на студентите да се научат да пишат компютърен код“, до „персонализирането на предписаните лекарства.. реформа на имиграционната система.. защита на децата ни от насилието с огнестрелно оръжие.. равно заплащане за равен труд, платен отпуск, повишаване на минималната заплата.“

В седмото си обръщение към американския народ Обама настоя за единство по пътя напред.

Президентът обобщи постиженията на администрацията си. Той отбеляза образователната реформа и растящата икономика, като и външно политическите успехи на администрацията си като подновяването на дипломатическите отношения с Куба.

Обама критикува републиканските президентски кандидати на антимюсюлманската реторика.

Президентът настоя на нуждата светът да стане по-безопасно място чрез борбата с терористични организации като Ал Кайда и Ислямска държава.

„Ако се съмнявате в ангажимента на Америка – или моя – към справедливост – питайте Осама бен Ладен, питайте лидера на Ал Кайда в Йемен, който бе свален миналата година или организаторът на атентатите в Бенгази, който е в затвора. Може да отнеме време, но ние имаме дълга памет и няма граници за местата, до които можем да стигнем“.

Президентът посочи и областите, в които е възможен компромис с републиканците в Конгреса, включително по реформата в наказателния кодекс, търговията и намаляване на бедността и призова законодателите да ратифицират договора за тихоокеанско сътрудничество /TTP/, да положат усилия по закона за ограничаване носенето на оръжие и вдигане на ембаргото от Куба.

Обама завърши речта си пред Конгреса като призова лидерите да „поправят“ политиките и настоя, че трябва да работят заедно, за да дадат на американците „бъдещето, което искаме“.

„Това е едно от съжаленията на моето президентство – озлоблението и подозрението между партиите, които се влошиха, вместо да се подобрят“, каза Обама в края на речта си.

Още по темата

Бъдещето

Обама очерта своите завети за бъдещето:

Първо, как дадем на всеки възможност и сигурност?

Второ, как да направим технологията да работи за нас и не срещу нас – особено когато става дума за решаване на спешни проблеми като климатичните промени?

Трето, как да пазим Америка в безопасност и да водим света, без да ставаме полицаи?

И накрая, как да направим нашите политики отражение на това, което е най-доброто за нас, не най-лошото?“, каза Обама.

Това е последното обръщение пред Конгреса за Състоянието на съюза от президентството на Обама. През ноември американците ще изберат нов президент.