Техеран иска извинение от САЩ за навлизането в свои териториални води

Пленените американски моряци са разпитвани

13.01.2016 | 09:38
Техеран иска извинение от САЩ за навлизането в свои териториални води

Техеран поиска извинение за навлизането на двата американски катера в свои териториални води, съобщи Ройтерс.

Американският Държавен департамент пусна видео, показващо типа военни катери, пленени от Иран часове преди речта на Обама пред Конгреса за Състоянието на съюза, съобщи Ройтерс.

САЩ са убедени, че 10 американски военни моряци са пленени в Иран и вероятно няма да бъдат освободени във вторник вечерта, заради късния час, казаха за агенцията двама представители на САЩ, чиито имена не се съобщават.

На 12 януари 2015 американски военни представители казаха, че моряците – 9 мъже и 1 жена са били на два катера в Персийския залив, когато иранските власти са ги арестували. САЩ съобщи, че двата военни катера са били между Бахрейн и Кувейт.

 

Още по темата

Остров Фарси

Двата катера са арестувани край остров Фарси, на 2 км навътре в ирански териториални води, съобщи иранската агенция Fars.

Високоскоростните катери са използвани от американския флот и морската пехота за патрули в крайбрежни зони.

По иранската телевизия адмирал Али Фадави, командващ военноморските части на Стражите на революцията потвърди, че американския държавен секретар Джон Кери се е обадил на иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, за да поиска освобождаването на десетте моряци.

„Мохамед Зариф е уточнил, че моряците са били в ирански териториални води и САЩ трябва да се извинят“, каза адмиралът, цитиран от АФП.

Шариф каза, че в момента американските моряци се разпитват. Той отказа да коментира съобщенията за скорошното им освобождаване.

„Това, което другите говорят за скорошното освобождаване на моряците са спекулации. Не потвърждавам и не го опровергавам“, цитира Ройтерс Шариф.