Тръмп и Буш критикуват Обама за пленените американски моряци в Иран

13.01.2016 | 09:21
Тръмп и Буш критикуват Обама за пленените американски моряци в Иран

Американските кандидати за номинацията на републиканската партия за президентските избори Джеб Буш и Доналд Тръмп коментираха съобщението за арест на американски моряци в Иран и критикуваха президента Обама преди обръщението му пред Конгреса за Състоянието на съюза, съобщи Ройтерс.

На 12 януари Пенгатонът потвърди, че е изгубил за кратко връзка с два военни катера в Персийския залив, а след това каза, че Иран го е уверил, че моряците ще бъдат върнати обратно.

„Те казаха, че ще ги пуснат. Колко хубаво. Щели ги пуснат!“, каза Тръпм пред репортери в Айова.

„Това се случи и не е добре. Това е показателно накъде отиваме. Надявам се да ги пуснат и то бързо“, каза Тръпм.

Друг кандидат за номинацията на републиканците, Джеб Буш също коментира.

„Без повече пазарлъци. Унизително слабата политика на Обама към Иран отново си пролича“, написа Буш в Туитър.

Още по темата

Не е ясно какво се е случило с двата катера, арестувани от иранската брегова охрана – къде са моряците и къде са били задържани, след навлизане на ирански териториални води, съобщава Ройтерс. Иран увери американското правителство, че с моряците се отнасят добре и че няма пострадали, каза говорителят на Пентагона.

След като Иран задържа два американски катера в свои териториални води американски самолетоносач в продължение на 40 минути правеше маневри, съобщи РИА новости, цитирайки командващия военноморските сили на Иран, Али Фадави.

Според друг представител на иранския Корпус на стражите на ислямската революция Рамазан Шариф в момента американските моряци се разпитват. Той отказа да коментира съобщенията за скорошното им освобождаване.

„Това, което другите говорят за скорошното освобождаване на моряците са спекулации. Не потвърждавам и не го опровергавам“, цитира Ройтерс Шариф.