Белият дом и технологичните компании обединяват усилия срещу ИДИЛ

САЩ засилиха борбата с пропагандата

09.01.2016 | 00:42
Белият дом и технологичните компании обединяват усилия срещу ИДИЛ

САЩ засилиха борбата с пропагандата на Ислямска държава като създадоха специално звено за борба с радикалидацията на джихадистите и се опитаха да убедят интернет гигантите да намалят криптирането на данните, съобщи АФП.

Мерките свидетелстват за сравнителния провал по проблема на усилията на американските власти, изправени пред враг, който по техните собствени признания знае много добре как да ползва социалните мрежи, за да намира и разширява влиянието си, съобщава френската агенция.

Новата антитерористична клетка в САЩ ще има за цел „да интегрира и хармонизира“ усилията, полагани на американска територия от Министерството на вътрешната сигурност и Министерството на правосъдието, каза Нед Прайс, говорител на Съвета за национална сигурност.

„Ужасните атентати в Париж и Сан Бернардино показаха необходимостта САЩ да лиши екстремистите като Ислямска държава от благотворна почва за набиране на хора“, каза Прайс.

В контекста преди първичните избори, които ще излъчат кандидатите за президентската кампания в САЩ за вота през ноември 2016 президентът Барак Обама е обект на ожесточена критика заради военната, дипломатическа и вътрешна стратегия за борба с ИДИЛ.

Новата антитерористична единица се нарича Сили за реагиране срещу контент екстремизма / Countering Violent Extremism Task Force /.

 

Преговорите с технологичните компании и американското Патентно ведомство в Сан Хосе ще се насочат към борбата срещу използването на социалните медии от ИДИЛ.

Доклад на Brookings Institution от 2015 откри, че ИДИЛ използва 46 туитър акаунта само в периода от три месеца през 2014.

Към усилията на администрацията ще се присъедини Тим Кук, съобщи Ройтерс, цитирайки източници, близки до срещата. Facebook, Google, Twitter, Microsoft, Yahoo и LinkedIn също планират да изпратят висши представители, поканени са и други водещи технологични компании.