Група въоръжени лица стреляха по хотел в Хургада

Има ранени чуждестранни туристи, съобщи Ройтерс

09.01.2016 | 00:14
Група въоръжени лица стреляха по хотел в Хургада

Група неизвестни въоръжени лица обстрелваха хотел в Хургада. Има ранени чуждестранни туристи, съобщи Ройтерс.

Инцидентът стана в египетския курорт на брега на Червено море в петък, 8 януари 2016.

Един от ранените е датски турист.

Властите съобщиха, че нападателите, въоръжени с огнестрелно оръжие и пояс на самоубиец пристигнали по море и нападнали хотела на плажа Bella Vesta Hotel. Охраната отблъсна нападението. Терористът-камикадзе е убит.

Министерството на вътрешните работи на Египет обаче съобщи друго: двама нападатели с ножове ранили двама австрийци и швед. Един от терористите бил студент от Гиза, предградие на Кайро.

Още по темата

Египет се бори с вълната терористи-ислямисти, които започнаха нападения над силите за сигурност в отдалечени региони като Синай. Те се насочват към обекти, които преди това бяха считани за безопасни като туристическите курорти на брега на Червено море.

В петък Ислямска държава съобщи, че нападение над израелски туристи в Кайро в четвъртък е извършено от нейни бойци в отговор призива на лидера й Ал Багдади към нападения над евреи „навсякъде“.

Силите за сигурност каза, че обект на нападението са били израелски араби, няма ранени.

На Синайския полуостров на 31 октомври 2015 бе свален руски пътнически самолет и всички 224 души на борба загинаха. Повечето се връщаха от почивка в Шарм-ел-Шейх на брега на Червено море. Русия и Западът казаха, че вероятно самолетът е бил свален от бомба, а ИДИЛ каза, че е внесъл експлозиви на борда.

При проверка на летището на Шарм-ел-Шейх се оказа, че скенерите не винаги работят.

Няколко големи авиокомпании спряха полетите си временно до Шарм-ел-Шейх, след като няколко европейски държави евакуираха туристите си с въздушен мост.

Терористичният акт нанесе огромни щети на туризма в Египет.