Разследват самолетната трагедия над Египет с полет KGL9268

Авария е водещата версия

01.11.2015 | 16:46 Редактор: Теодора Георгиева
Разследват самолетната трагедия над Египет с полет KGL9268

В Русия на 1 ноември бе ден на траур след трагедията с полет KGL9268, който се разби на Синайския полуостров на 31 октомври 2015, при която всички 224 души на борда загинаха.

Още в събота бяха намерени черните кутии на самолета разшифроването им вече започна.

Междуправителственият авиационен комитет на Русия съобщи че самолетът, Airbus A321 се е разпаднал още във въздуха, но е твърде рано да се правят заключения за причините за инцидента. 

В събота отговорност за катастрофата пое ИДИЛ.

Спасителните екипи откриха телата на 175 души. Периметърът на издирване бе разширен в неделя до 16 километра от мястото на катастрофата.

Изследвания на проби от горивото не са показали отклонения от нормите. Откритите черни кутии на самолета са леко повредени, но не са били подложени на термично въздействие, каза министърът на транспорта на Русия Максим Соколов.

В разследването на катастрофата вземат участие руски и египетски експерти.

Още по темата

За момента се изключва версията за терористична атака, тъй като според специалисти в областта на авиацията оръжията, с които разполагат терористичните групировки не могат да достигнат до височината, на която е летял самолетът - в 07:03ч. е бил на 10 210 м височина и е летял със скорость 404 възла, според Flightradar24.

Версията за техническа неизправност се счита за основна причина за катастрофата. Проверява се и човешкият фактор и неблагоприятни метеорологични условия. Преди да замине за Египет самолетът е летял до Самара. Командирът на полета Валерий Немов е имал над 12 000 часа нальот.

Федералната служба на Русия за контрол на транспорта Ространснадзор нареди на авиокомпания "Когалимавиа" временно да спре полетите си със самолети Airbus 321 докато бъдат изяснени причините за катастрофата. От съображения за сигурност три големи авиокомпании – Lufthansa, Air France и Emirates взеха решение да избягват полети над Синайския полуостров. 


Самолетът на руската авиокомпания Колагимавия, която оперира под бранда Metrojet се разби в центъра на Синайския полуостров, на 100 км от египетския град Ел-Ариш сутринта на 21 октомври по време на полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до Санкт Петербург. Това е най-голямата самолетна катастрофа в историята на руската авиация.