Великобритания спря всички полети до Шарм-ел-Шейх

Лондон смята, че бомба е свалила руския самолет KGL 9268 над Синай

05.11.2015 | 03:13
Великобритания спря всички полети до Шарм-ел-Шейх

Британското правителство спря всички полети до егитепнсикия курорт Шарм-ел-Шейх заради "значителна възможност" взривно устройство да е причинило катастрофата на руския пътнически самолет полет KGL 9268 през уикенда, съобщи ББС.

В сряда вечерта /4 ноември/  Лондон обяви, че решението е било взето, след като експертите са преразгледали летищната сигурност в Шарм-ел-Шейх, каза външният министър Филип Хамънд, цитиран от ББС.

Британските туристи ще бъдат прибрани у дома от египетския курорт по най-бързия начин. Правителството договаря чартърни полети.

 

Metrojet А321, изпълняващ полет KGL 9268 от Шарм-ел-Шейх за Санкт Петербург се разби над Синайския полуостров в Египет на 31 октомври 2015 с 224 души на борда.

"Направихме заключението, че има значителна възможност катастрофата да е причинена от експлозивно устройство на борда на самолета", каза Филип Хамънд.

САЩ също обявиха, че първоначалните данни сочат, че самолетът е бил свален от бомба.

Руските власти не отричат вече така категорично версията за бомба на борда.

"Докато разследването продължава, не можем да кажем с пълна увереност защо е станала катастрофата. Но доколкото се появяват нови данни, опасяваме се, че причината може да е взривно устройство", съобщава канцеларията на руския министър-председател, цитирано от РИА Новости.

 

Още по темата

Предупреждение за пътуване

Британското Министерство на външните работи настоява да не се пътува до летище Шарм ел-Шейх в Египет, ако не е наложително, каза Хамънд. Министър Хамънд обаче настоя, че Форин Офис не е издало препоръка да не се посещава курорта Шарм-ел-Шейх, който смята за сигурен.

В момента там има около 20 000 британски туристи. Вечерните полети на 4 октомври от Шарм-ел-Шейх за Великобритания бяха задържани.

Ирландия също спря полетите до египетския курорт. Авиационните власти в страната /IAA/ наредиха на авиокомпаниите да заобикалят въздушното пространство на Синайския полуостров.

"Въведохме превантивната мярка след информацията, подадена от Великобритания по-рано днес", съобщи агенцията, цитирана от АФП.

 

Египетският клон на Ислямска държава, наречен Провинция Синай потвърди на 4 ноември, че носи отговорността за катастрофата, пет дни след първото си съобщение. Джихадистката организация твърди, че не е длъжна да предоставя доказателства, освен ако сама не реши. Според Ройтерс записите от аудиообръщението са се появили в Туитър.

 

Директорът на летището-уволнен

Директорът на летището в Шарм-ел-Шейх бе сменен след растящата международна тревога, че руският пътнически самолет може да е свален от бомба, съобщава АП.

Адел Махгуб, президент на държавната компания, управляваща гражданските летища в Египет каза, че началникът на летището Абдел Уахаб Али е бил "повишен" до негов заместник. Съобщението бе направено в сряда късно вечерта и няма нищо общо с летищната сигурност, каза Махгуб.

/Корица: Шарм-ел-Шейх, Гугъл мап/