САЩ евакуират спецчастите си от Йемен

21.03.2015 | 22:07
САЩ евакуират спецчастите си от Йемен

САЩ изтеглят около 100 членове на спецчастите от военновъздушната база Ал Анад в Йемен, поради влошаване на сигурността в страната, съобщи на 21 март 2015 CNN, цитирайки източник, запознат със ситуацията.

Евакуират се тюлени, членове на Делта форс – последните, останали в Йемен, където действа групировката, известна като Ал Кайда на Арабския полуостров.

САЩ затвори посолството си в Сана през февруари, след като хутите превзеха столицата на Йемен.

Стотици членове на Ал Кайда избягаха от два затвора в четвъртък и петък, 18 и 19 март 2015.

 

Още по темата

Столицата Сана – в ръцете на Ал Кайда

Бойци на Ал Кайда превзеха столицата на провинция в Южен Йемен вечерта на 20 март 2015, убивайки 20 войници, преди да бъдат изтласкани от армията, съобщава NBC News.

Президентът на Йемен Абд-Рабу Мансур Хади обвини подкрепяните от Иран хутски милиции, контролиращи столицата Сана в опит за преврат срещу него и каза, че „ще развее флага на Йемен“ в северните части на страната, предаде Ройтерс.

Шиитското движение на хутите съобщи в изявление на Върховния революционен комитет, че обявява обща мобилизация срещу наричана от тях „мръсна война“ на Хади.

 

През февруари президентът Хади избяга от плен на хутите и се установи в Аден, в Южен Йемен.

Бягството на президента повиши опасността от война между враждуващите правителства в северната и ююжната част на Йемен, съобщава Ройтерс.

Вашингтон води война с дрони срещу терористите, които разтревожиха Запада и страните от Персийския залив с опитите си за саботаж на ммеждународни компании и набези през границата със Саудитска Арабия.

Избухват сблъсъци между хутите и местните племена в петролния районн на границата на провинциите Мариб и Ал-Байда.

Шестте страни от Организацията за сътрудничество в Персийския залив /CCG/ призоваха в събота, на 14 февруари 2015 ООН да позволи използването на сила в Йемен, където шиитските милиции застрашават единството на страната.

Смъртта на саудитския крал Абдула на 23 януари 2015 повиши риска за сигурността на Арабския полуостров.