Страните от Залива поискаха помощ от ООН за Йемен

14.02.2015 | 22:49
Страните от Залива поискаха помощ от ООН за Йемен

Шестте страни от Организацията за сътрудничество в Персийския залив /CCG/ призоваха в събота, на 14 февруари 2015 ООН да позволи използването на сила в Йемен, където шиитските милиции застрашават единството на страната.

CCG поиска Съветът за сигурност на ООН да вземе решение в рамките на Глава 7 от Хартата на ООН, предвиждаща използването на сила в случай на заплаха за мира.

Молбата бе отправена на извънредна среща, свикана в Риад, столицата на Саудитска Арабия, съсед на Йемен, съобщава АФП.

На 13 февруари Саудитска Арабия се присъедини към страните от Запада и евакуира служителите на посолството си от Йемен след като шиитските ислямски милиции взеха властта.

Евакуацията според Ройтерс отразява враждебността на страна на мнозинството сунитски страни, съседни на Йемен, където действа подкрепяното от Иран движение на хутите.

Германия и Италия също обявиха в петък, на 13 февруари 2015, че са затворили посолствата си в Йемен. Берлин и Рим последваща действията на Великобритания, Франция и САЩ след консолидацията на властта на хутите над столицата Сана, която превзеха през септември 2014.

Ал Кайда и други сунитски мюсюлмански милиции усилиха атаките срещу бойците на хутите и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун каза в четвъртък, на 11 февруари 2015, че „Йемен се срива пред очите ни“ и е застрашен от гражданска война.