Израел прекъсна работата на телевизия "Ал Джазира" в държавата

Нетаняху заяви, че тя застрашава националната сигурност

05.05.2024 | 19:37 Редактор: Деси Николова
Израел прекъсна работата на телевизия

Израелската полиция нахлу в хотелска стая в Йерусалим, използвана от телевизия "Ал-Джазира" като фактически офис, след решението на правителството да затвори местните дейности на катарската телевизия, съобщиха израелски официален представител и източник на "Ал Джазира" пред Ройтерс.

На публикувано в интернет видео се вижда как полицаи в цивилни дрехи разглобяват камери в хотелска стая. Източник на "Ал Джазира" заяви, че хотелът се намирал в Източен Ерусалим.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря работата на телевизията, докато продължава войната в Газа и мотивира действията си с това, че катарската телевизия застрашава националната сигурност.

"Ал Джазира" нарече хода "престъпно действие" и отхвърли обвинението, че телевизията застрашава израелската сигурност като "опасна и смехотворна лъжа", която излага журналистите ѝ на опасност. Тя допълни, че си запазва правото да "предприеме всякакви законни стъпки".

Телевизията критикува военната операция на Израел в Газа, откъдето предава своевременно от началото на войната.

"Подстрекателският канал "Ал-Джазира" ще бъде затворен в Израел", съобщи Нетаняху в социалните мрежи след единодушно гласуване на кабинета.

Правителството съобщи в изявление, че израелският министър на комуникациите е подписал заповеди за "незабавни действия", но поне един депутат, който подкрепил затварянето, заяви, че "Ал-Джазира" все пак може да се опита да го блокира в съда.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа