Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Саудитска Арабия ще запази политиката си за петрола: Халаф

23.01.2015 | 23:00
Саудитска Арабия ще запази политиката си за петрола: Халаф

Коментар на Мохамед Халаф, кореспондент на Ал Уатан в София на геополитическите залози пред новия крал на Саудитска Арабия в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 23 януари 2015.


 

Цената на петрола

Петролната политика на Саудитска Арабия няма да се промени, както и цените по простата причина, че нито саудитците, нито кралят ги определят, както не определят и нефтената стратегия на Саудитска Арабия – това прави екип технократи, обясни Мохамед Халаф.

„Причините за това са много – с цел удар по икономиката на Иран и Русия и същевременно да възпрепятстват  производство на американски шистов петрол“, каза журналистът.

Саудитска Арабия е преобладаващо сунитска страна. Източните провинции обаче – където са петролните находища, на границата с Йемен - са населени с шиити, което е големият проблем.

„Оттам идва опасността в момента за Саудитска Арабия, на растящата роля на групировката на милицията Ал Хути, подкрепена, финансирана и въоръжена от Иран“, каза Халаф.

"В Иран държат няколко карти, които умело използват в преговорите ядрената си програма – картите на Сирия, Ирак, Ливан, Йемен, Бахрейн. САЩ разбират много добре, както и саудитците".

 

Сигурността в региона

Покойният крал Абдула още началото на миналата година се погрижи за приемствеността във властта с назначението на другия доведен брат, принц Макрен на 70г, който става престолонаследник на сегашния крал. Той много умело лавира между консервативните и жадните за реформи светски кръгове в страната - коментира Мохамед Халаф.

Според него крал Абдула е направил много реформи, но "стъпваше върху мини, защото всяка конфронтация с религиозните институции води моментално до ликвидиране на династията", завърши анализаторът.

Още предавания от Денят он ер може да гледате в сайта bgonair.bg.