ЕС и САЩ обявиха за недопустимо използването на енергетиката за политически цели

03.12.2014 | 20:01 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС и САЩ обявиха за недопустимо използването на енергетиката за политически цели

ЕС и САЩ обявиха за недопустимо използването на енергетиката за политически цели, след шестото издание на Съвета по енергетика ЕС-САЩ, предаде ТАСС, съобщи БТА. 

"Съветът отново потвърди, че енергетиката не трябва да се използва като политически инструмент", се отбелязва в изявление след заседанието.

Съветът е обсъдил начини как САЩ да окажат евентуална помощ за "засилване на енергийната сигурност на страните кандидатки за членство в ЕС и държавите от Източното партньорство".

"Съветът е приветствал перспективата за износ за втечнен природен газ от САЩ, тъй като допълнителни глобални доставки ще бъдат в полза на Европа и други стратегически партньори." - се допълва в документа.

Участниците в Съвета по енергетика изтъкнаха и значението на сключването на дългосрочно споразумение за газа между Русия и Украйна.

Още по темата

"Съветът отново потвърди важността на постигането на дългосрочен договор за газа между Русия и Украйна", се отбелязва още в декларацията след днешното заседание.

ЕС и САЩ също така са се договорили да съгласуват санкционните мерки срещу Русия и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Съветът "настойчиво призова всички страни в пълна степен и без бавене да изпълнят споразуменията от Минск, подчертавайки отговорността на Руската федерация в този контекст".