САЩ може да изнася газ за Европа през 2020: Макейн

04.12.2014 | 08:21
САЩ може да изнася газ за Европа през 2020: Макейн

Сенаторът-републиканец Джон Макейн каза в интервю за Спутник, че САЩ може да започне да изнася природен газ за Европа още през 2020 или по-рано.

„Мисля, че трябва да го направим преди това“, отговори Макейн на въпроса за американските намерения да стане важна страна-износител преди 2020. „Можем да го направим и по-бързо“, добави той.

Макейн отбеляза, че е доволен от решението на България да не разреши строителството на газопровода „Южен поток“:

„Радвам се, че нашите приятели в Европа отмениха строителството на газопровода, който трябваше да минава през Европа“.

В съобщение до медиите във вторник Макейн посочва, че личните му усилия спрямо българското правителство да потърси от Европа защита на енергийните си интереси и да се въздържа от сътрудничество с Русия „са били успешни“ и са „довели до решението на Путин да изостави изцяло проекта“.

Проектозаконът, внесен през юни от Макейн и четирима други американски сенатори биха ускорили процеса на износ на американски втечнен природен газ до съюзниците на САЩ, особено в Европа, пише Спутник.

В момента Европа зависи силно от Русия за енергийни ресурси: Русия остава главният източник на енергия за ЕС, осигурявайки около 32% от енергийния внос през 2012, според данните на ЕК.

 

На заседанието на Енергийния съвет ЕС-САЩ от 3 декември бе приветствано завършването на интерконекторната връзка между Гърция и България и свързания с нея LNG. Съветът е признал също така потенциала на Иберийския полуостров за стратегическа входна точка за ЕС.

„Съветът признава нарастващия потенциал от нови газови ресурси в Черно море, Северна Африка и Източното Средиземноморие за енергийната сигурност на Европа.. и планираното откриване в началото на 2015 на енергийния център ЕС-Ирак“, се казва в съобщението.

Енергийният съвет ЕС-САЩ е приветствал и перспективата за износ на втечнен газ от САЩ за Европа и други стратегически партньори.