Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Красен Станчев: Проектът "Южен поток" е безсмислен

Путин искаше да накара Европа да купува повече руски газ от необходимото

03.12.2014 | 23:12 Редактор: Ирина Георгиева
Красен Станчев: Проектът

Проектът "Южен поток" е безсмислен и Путин искаше да подчини Украйна, както и да накара Европа да купува повече руски газ от необходимото. Тази теза застъпи икономистът Красен Станчев в предаването Денят Он Ер. По негови думи Путин няма изход освен да продава газ на Европа.

"През последните години потреблението на газ в Европа е спаднало с 10%. Европа потребява около 140 млрд. куб.метра. Договорът с Китай, който ще почне да се реализира чак 2030г. , ако бъдат намерени средствата, той ще има заместващ ефект около 30 млрд. куб. метра. Сега Турция - сега става 14 млрд. евро на година. Тоест Путин няма изход освен да продава на Европа" - обясни Станчев.

Изводът на Красен Станчев е, че в общи линии Путин трябва да намери "лицеприятен, извинителен за неговия обществен облик начин да излезе от тази глупост, която сам набута страна си, себе си и Газпром."

По думите на Станчев проектът Южен поток беше свързан с бизнес плана на КТБ.

"Тоест Цветан Василев се надяваше, че подизпълнителят на този проект ще държат сметките при него. През май месец обаче стана ясно, че няма как това да се случи на територията на ЕС. Няма законово основание да се нарушават Законите на ЕС и че в крайна сметка се очертава България да плаща глоби за начина, по който са избрани тези подизпълнители." - обясни Станчев,

На 4 декември започва изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Според Станчев най-вероятно средствата ще бъдат внесени в други банки.

"Какво да правим с малко пари. Средният депозит е около 14 - 15 000 лева. С него не може да се купи кой знае какво. По-добре е да се почака и да се види какво ще се случи по-нататък и тогава да харчите. Това, което може да се случи е сегашният ефективен ръст на БВП от около 1,2%, вероятно да стане 1,3% - 1,4%, което е нормално преди Коледа." - коментира Станчев.

Чуйте: