Борисов търси договора за „Южен поток“

Премиерът обеща да информира парламента за заложените цени и такси за пренос

03.12.2014 | 12:52 Редактор: Мариета Иванова
Борисов търси договора за „Южен поток“

Премиерът Бойко Борисов помоли народните представители да възложат на правителството "силово" да получат подписаните договори за "Южен поток", съобщава БТА.  Министър-председателят посочи, че ако до петък не получи договора, в рамките на следващата седмица ще използва правомощията си, за да се сдобие с договора. Той уточни още, че това няма да е толкова лесно, предвид факта, че по документа действат клаузи относно опазването на търговската тайна.

Борисов обеща в Народното събрание, че след като получи документа, ще информира народните представители какво е заложено като цена и такси за пренос.

Премиерът беше изслушан от Народното събрание за позицията на кабинета след изказването на президента на Руската федерация Владимир Путин в Турция относно спирането на „Южен поток“.

„Нашата страна няма писмено уведомление за намеренията на руската относно строителството на "Южен поток", уточни Борисов и добави, че управляващите в София са разбрали от медиите за спирането на проекта през нашата територия.

Премиерът подчерта, че за него е важна подкрепата на българския парламент, за да може "Южен поток" да бъде спасен.   
На 4 декември предстои Борисов да се срещне  в Брюксел с председателите на Европейската комисия, Европейския съвет  и Европейския парламент - Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц. Премиерът посочи, че ако парламентът приеме декларация относно „Южен поток“, той ще има възможност да я представи в Брюксел.

Борисов заяви още, че ще настоява да получи отговор от Гърция дали ще доставя природен газ от Русия за България според нормите на  Третия либерализационен пакет, ако газопроводът заобиколи страната ни и доставките бъдат насочени към Турция.

Министър-председателят отбеляза, че, за съжаление, са се забавили процедурите по изграждането на интерконекторните връзки и изрази убеденост, след разработването на собствените ни находища - "Хан Аспарух", "Силистар" и блок "Терес", заедно с Чирен, България да има не само газ за своя консумация, но и да изнася.

„Това е гарантирано бъдеще за българската икономика, евтино парно и топло, и на практика - газови централи с наша, евтина газ“, посочи Борисов.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова не може да се прогнозира какви биха били загубите за България от пропуснатите транзитни такси по "Южен поток", тъй като нищо не е било договорено.

По думите й пред Нова телевизия страната ни определено ще „загуби от това, че проектът "Южен поток" няма да се реализира или че съществува риск това да не се случи“.  

„Този проект определено е важен за нас”, коментира Петкова и уточни, че газопроводът е важен, заради възможности да внесе свеж ресурс в българската икономика, докато тече самото строителство. В същото време тя посочи, че не може да бъде прогнозиран размерът на загубите от спирането на проекта, тъй като от разгледаните от нея договори „не е договорен размерът на транзитните такси и размерът на дивидента, който българската страна би следвало да получи, така че не може да се прогнозира какъв би бил размерът на загубите”, каза министърът.  

„Сумата от 400 млн. евро, която бе спомената, не фигурира в споразумението, така че това за мен беше изненада”, коментира още Петкова.