Заобикаляне на Южен поток през Турция и Гърция не е възможно

Подобна инвестиция не е изгодна за Газпром, твърди Мартин Владимиров

02.12.2014 | 21:10 Редактор: Петко Трухчев
Заобикаляне на Южен поток през Турция и Гърция не е възможно

Не е възможно, нито технически, нито икономически, реализацията на Южен поток през Турция и Гърция. Това заяви енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Турция не желае да е енергийно зависима от Русия в такава степен, каквато предполага един такъв газопровод, обоснова се експертът. Освен това няма как да се построи газопреносна тръба с капацитет 63 млрд. куб. метра през Черно море до Турция.

Още по темата

 Заобикалянето на Южен поток не е изгодно и за Газпром, тъй като това изисква милиарди долари инвестиции при несигурна възвръщаемост, посочи Владимиров. По думите му много по-изгодно за Кремъл е доставките на газ за Турция и Гърция да се извършват през Син поток.

Владимиров твърди, че и Западна Европа вече няма интерес от реализацията на проекта. Експертът посочи, че търсенето на руски газ от страни като Франция, Германия и Великобритания е намаляло в последните години. Трите страни са се насочили към вноса на втечнен газ, който е и по-евтин.

Още по темата

 Изказването на руския президент Владимир Путин, че Русия се отказва от Южен поток, е геополитическо послание, коментира Владимиров. Според него Москва ще разработи през следващите 10 години азиатския пазар на газови доставки. Там се очаква търсенето на синьо гориво да се увеличи и това гарантира сигурност на доставките на Газпром.