В OMV изненадани от новината за спирането на „Южен поток“

Доставките на газ не бива да се използват като политическо оръжие, коментира главният изпълнителен директор на австрийската петролна и газова компания

02.12.2014 | 15:01 Редактор: Мариета Иванова
В OMV изненадани от новината за спирането на „Южен поток“

изненадан от решението за „Южен поток“, съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на информация Bloomberg.

Ройс коментира, че очаква преговорите с Газпром за „Южен поток“.

„От Газпром не се консултирали с OMV преди съобщението от вчера- 1 декември“, коментира Ройс. Той допълва още, че „газът не бива да се използва като политическо оръжие“.  

Изпълнителният директор на OMV допълва, че  „Европа има нужда от газопроводи и инвеститори в газопроводи“.

На 1 декември руският президент Владимир Путин съобщи в Анкара, че „при настоящите условия Русия няма да реализира проекта  „Южен поток“. На свой ред шефът на Газпром Алексей Милер отбеляза, че „Южен поток“ вече не е актуален.

„Целият проект е затворен," коментира медийният шеф, коментирайки руско-турските преговори на високо равнище от преди ден.

Стойността на проекта „Южен поток“ е 15.5 млрд. евро, припомня ТАСС, допълвайки че разчетите сочат, че по газопроводът ще има капацитет за пренос на 67 млрд. кубически метра газ на година.

Настоящите мощности на „Син поток“, по който се осъществяват доставките на газ за Турция, и който минава по дъното на Черно море са от порядъка на 16 млрд. кубически метра на година. През март 2014 Австрия официално се завърна към проекта „Южен поток“.

Във връзка с информацията за спирането на „Южен поток“ от Руското външно министерство отбелязват, че са обърнали внимание на няколко панически коментара на редица западни партньори във връзка с решението на Русия за проекта, но насочват всички опасения по този повод към тези, които от европейска страна са длъжни да вземат участие в този проект, съобщава РИА-Новости.

В отговор на репортерски въпрос по време на брифинг за това дали знае нещо за реакцията на чуждестранните партньори относно изказването на руския президент Владимир Путин за прекратяване на проекта „Южен поток“ официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич е коментирал: „Видях някои...панически“.

„Сигурно е по-добре да попитате потенциалните участници в този проект. Позицията на президента от вчера беше ясно определена и тук няма никакви двойствени мисли и варианти“, коментира той.