Нина Дюлгерова: Путин не слага окончателно край на „Южен поток“

Изказването на руския президент е политическо и изпраща сигнал към ЕС и САЩ, коментира преподавателят във ВСУ "Черноризец Храбър"

02.12.2014 | 11:31 Редактор: Мариета Иванова
Нина Дюлгерова: Путин не слага окончателно край на „Южен поток“

проектът, смята проф. Нина Дюлгерова. В Сутрешния блок на Bulgaria On Air тя коментира, че това е по-скоро политическо изказване и е част от един много сложен енергиен пъзел, който „през последните години очертава геополитическите и геостратегически сценарии и най-вече действия, които наблюдаваме в Черно море“.

В отговор на коментара на водещата Йоанна Николова, че е важен и контекстът, в който се прави това послание, проф. Дюлгерова коментира: „Спомням си преди две години, когато България се отказа от нефтопровода Бургас- Александруполис, пак в Анкара излезе идеята, че ще се строи нефтопровод Самсун-Джейхан,  и пак се подписаха  серия от договори, правиха се интензивни преговори с Италия и Турция, но остана в сферата на вероятностите“.

Проф. Дюлгерова коментира, че не изключва през следващата година да има раздвижване по строителството на газопровода „Южен поток“. Тя допълни, че проектът е завършен на 99% технически и политически.

Според нея с изказването си от Анкара за спирането на „Южен поток“ руският президент отправя послание към САЩ и ЕС. Тя допълни, че думите на Путин са сигнал в контекста на предстоящите срещи на външните министри на ЕС и на НАТО, където ще присъства и американският държавен секретар Джо Байдън, както и на насрочената за края на седмицата среща между външният министър на Русия Сергей Лавров и върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Вижте какво още заяви тя от видео файла.