Иван Иванов: Спирането на Южен поток ще ускори изграждането на газови връзки

България ще получи еврофинансиране за строителството на междусистемната връзка с Гърция, смята енергийният експерт

03.12.2014 | 08:54 Редактор: Мариета Иванова
Иван Иванов: Спирането на Южен поток ще ускори изграждането на газови връзки

Спирането на проекта „Южен поток“ ще ускори изграждането на междусистемните газови връзки в страните от ЕС, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт и член на „Лаборатория управление на рискове“ към Нов Български университет Иван Иванов. По думите му за целта ще бъде осигурено и допълнително европейско финансиране. Той посочи още, че за изграждането на газовата връзка между България е Гърция е имало осигурени европейски средства през 2010 година или веднага след газовата криза от 2009.  По думите му обаче управляващите не са успели да се възползват ефективно от осигуреното финансиране.

Експертът уточни, че проектът за газовата връзка с Гърция следва да бъде завършен през 2016. Наред с това, той посочи, че с изграждането на Трансанадолския газопровод -TANAP, ще бъде постигната и дивресификация на източниците за доставка на природен газ.

Припомняме, че с реализацията на проектите от Южният газов коридор на ЕС, включващ разширението на Южнокавказкия газопровод (SCPx) и изграждането на газопроводите TANAP, TAP и инетерконекторът Гърция-България (IGB), ще бъде осигурен  маршрутът за договорените алтернативни доставки от 1 млрд. куб.м./годишно азербайджански природен газ от находището Шах Дениз 2 за страната ни от 2019.

Чрез диверсификацията на източниците за доставка на природен газ ще бъде намалена и цената на синьото гориво, категоричен е енергийният експерт.

По думите на Иванов „Южен поток“ ще бъде окончателно спрян, когато Русия информира за това всички страни, участващи в проекта. Той коментира още, че след това Русия няма как да търси компенсации заради неизпълнението на проекта. Енергийният експерт подчерта още, че допълнителното финансиране от ЕС няма да бъде обвързано с евентуално плащане на неустойки по „Южен поток“. Той припомни, че след денонсирането на другия руски проект – за нефтопровода “Бургас – Александруполис“  също не са плащани неустойки. Припомняме, че България се оттегли от проекта през 2011 с мотива, че проектът е икономически неизгоден за страната.

Според Иванов спирането на „Южен поток“ е поражение за Владимир Путин с оглед на факта, че е станало ясно, че няма как да бъде заобиколено европейското законодателство.

Той посочи още, че изграждането на газовата връзка с Гърция ще струва не повече от 100 млн. евро, докато за изграждането на „Южен поток“ сумата е около 10 млрд. евро. Според него е спорно дали ползите от отпадането на транзитните такси ще са повече от сумите, които ще следва да се плащат за преминаването на газопровода през Черно море.

Иванов коментира още, че Русия няма възможност да осигури финансирането по проекта, което е в размер на няколко десетки милиарда евро, тъй като „никоя европейска банка няма да отпусне средства, като е в нарушение на законодателството“. Към този факт следва да се отбележи и не особено доброто икономическо състояние на страната и продължаващия спад на рублата, разясни енергийният експерт.

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
aleksandar.georgiev.
преди 9 години
Не взимай грижа за Русия...Тя ще се оправи... Гледай България, че тя е много зле. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
aleksandar.georgiev.
преди 9 години
Гърция нали ще взима газ от Русия...Така че - нови връзки - стари тръби.. Сигнализирай за неуместен коментар