Брюксел ще финансира още газови връзки с Гърция заради Южен поток

България може да разчита на съдействие за алтернативни трасета за газ от Гърция

02.12.2014 | 19:46 Редактор: Васил Детелинов
Брюксел ще финансира още газови връзки с Гърция заради Южен поток

България може да разчита на съдействие за алтернативни трасета за доставки на газ от Гърция и финансиране на една или повече междусистемни газови връзки след заявеното от Русия намерение да спре проекта за газопровод "Южен поток".

Това е станало ясно след разговор на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев с двамата еврокомисари, в чийто ресори влиза сектор енергетика.

Дончев обаче е отговорил, че една помощ от ЕС в никакъв случай не може да бъде считана за алтернатива на "Южен поток".

Вицепремиерът потвърди, че България не може да получи компенсации от Еврокомисията, защото няма такава формална процедура.

На пресконференция той и министрите на икономиката и на енергетиката изразиха сериозна тревога от заявените намерения на Русия за спиране на проекта, заради загубите, които страната ни ще понесе.

България още не е получила официална позиция от Русия, че спира строителството на газопровода "Южен поток". 

Българската страна не е търсила и потвърждение на казаното от президента на Русия Владимир Путин.

На извънредна пресконференция вицепремиерът Томислав Дончев обяви,че ситуацията е тревожна.

А решението носи след себе си икономически, политически  и юридически проблеми за страната ни.

Какви ще са загубите за България, ако проектът наистина бъде спрян, е рано да се каже. Ясно е, че към момента Южен поток струва 3,5 млрд. евро. 

Дончев не изключи и риск от съдебни процедури към България.

"България не може да бъде двустранна  монета в тази сложна геополитическа ситуация. Не може да бъде поставена в подобна роля и ако има риск тя да изпадне в подобна ситуация на нея трябва да и се окаже помощ  и съдействие от най- близките партньори," заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев заяви, че България  ще продължи да работи за реализирането на проекта , но при спазване на европейското законодателство. За това според него е необходимо и правителството и политическите сили да излязат с обща позиция по проекта. 

Вицепремиерът обясни, че България не може да води едностранно преговори с Русия по проекта, тъй като той включва още няколко страни от ЕС. 

 "От тук нататък търсенето на изход от тази ситуация не предполага  някакви сепаративни действия от страна на България. И настояването трябва да е за силна еднозначна позиция на европейските институции. А нашата роля е, работейки с европейските институции тази позиция да отразява спецификата на България," каза още Дончев.

Въпреки спирането на проекта от ЕК, част от процедурите около строителството му са в ход, а няколко министерства дори издават разрешителни около строежа на тръбата. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че докато има наказателна процедира срещу България, страната ни не може да направи нищо по проекта, който бил важен за нас.

    "За нас реализацията е важна от две гледни точки- осигуряване на диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ и от друга страна този проект е осигури едно икономическо съживяване в страната и много работни места," поясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

„Ще загубим ли от Южен поток? Да - ще загубим. Това ще бъде загуба върху  секторните инфраструктурни  инвестиции в България, “ заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.   

Министрите успокоиха, че спирането на "Южен поток" не означавало,че през зимата можем да останем без газ. 

Правителството имало подписан договори с Русия и редовно плащало доставките на газ.

Репортаж на Васил Детелинов.