Неизбежна ли е рецесията в Русия

03.12.2014 | 11:08
Неизбежна ли е рецесията в Русия

Руската Централна банка се е намесила за пръв път от началото на ноември със 700 млн долара на 1 декември.

Съобщението бе направено на 2 декември.

На 10 ноември Централната банка на Русия съобщи, че сменя подхода към провеждането на операции на вътрешния пазар.

"Новият подход към провеждането на операции на вътрешния пазар не предполага пълен отказ от валутни интервенции, провеждането им е възможно в случай на възникване на заплаха за финансовата стабилност", обяви банката.

На 1 декември еврото поскъпна над 67 рубли, а доларът почти стигна 54 рубли, продажбите на валута рязко се увеличиха и курсът на рублата скочи. За около половин час курсът на еврото успя да падне до под 65 рубли, а доларът - под 52 рубли.

Анализатори от четирите водещи инвестиционни банки ВТБ Капитал, Sberbank SIB, Газпромбанк и ФГ БКС тогава предположиха, че падането на рублата е било преустановено от големи интервенции на централната банка, но бяха на различно мнение по обема им.


Коментар от студиото на Bloomberg в Лондон на Райън Чилкот за Анна Едуардс и Манъс Крани. Коментарът е направени преди съобщението за интервенцията на Централната банка.


Неизбежна ли е рецесията в Русия?

Снощи Министерството на икономиката на Русия съобщи това, което икономистите ни казваха преди - догодина страната влиза в рецесия.

Важно е, че за пръв път правителството признава, че през 2015 икономиката ще се свие.

Според Министерството - под 1%. Но това е далеч под предишната им прогноза от 1,2% ръст.

Другото интересно, което съобщиха е, че доходите на домакинствата, или разполагаемият доход, ще падне с 3%.

Руснаците са свикнали на това, което смятат за стагнация. В Западна Европа това би изглеждало доста добре. Стагнация в Русия е нещо като минус 4% ръст.

Това позволява на руското правителство да каже, че нещата са много добре, въпреки че искаме да са по-добре, но - все пак е по-добре от Западна Европа.

Това е така, разбира се, Русия тръгва от много по-ниска база.

Но вече не могат да разправят подобни неща, нали?       

Ако се върнем към първите осем години преди финансовата криза при управлението на президента Путин - той встъпи в длъжност на 31 декември 1999, когато тогавашният президент Борис Елцин изненада целия свят и подаде оставка.

Инфлацията през онзи период беше между 5 и 10%. Това Джим О'Нийл възхваляваше предимствата на БРИКС и Русия като част от организацията.

Сега играта е съвсем друга.

Вижте тези първи осем години, които руснаците все още помнят много добре - тогава разполагаемият доход растеше с по 10% на година. Всяка година!

А сега прогнозират спад от 3%.

Това е огромна разлика.

В момента в Кремъл се шегуват, че догодина Путин, петролът и рублата ще бъдат на 63.

Преди 6 месеца рублата беше 42 за долар. Сега е на 54. Пада. Ще видим какво ще стане днес.

Реалната ситуация е следната: обезценяването на рублата помага на руското правителство да балансира бюджета.

То създава инфлационен натиск, но руснаците залагат на това, че при цените на петрола, само това ще ги изведе от задънената улица.

Но ако си помислите за тези хора, които пътуват. Които обичат да купуват вносни стоки като iPhone, те няма да са особено доволни.