Даниел Митов: Ще насочим усилията си към Европейския енергиен съюз

Драма с „Южен поток“ няма, коментира министърът на външните работи

03.12.2014 | 15:30 Редактор: Мариета Иванова
Снимка: МВнР

коментира пред журналисти в Брюксел министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БТА. Той допълни, че усилията на страната ще бъдат насочени в тази посока.

Митов подчерта, че газовите връзки с Гърция биха разнообразили нашите източници. Министърът на външните работи е в белгийската столица за участие в  заседание на външните министри на страните-членки на НАТО. Той допълни още, че драма с "Южен поток" няма.

„България е казала ясно, че иска газопроводът да се изгражда по европейските правила и според българското законодателство, да бъде икономически изгоден. Ако проектът бъде прекратен, това ще стане едностранно от Русия“, коментира Митов.

Той посочи още, че е научил от медиите за руската позиция по „Южен поток“, като подчерта, че не са  били използвани обичайните дипломатически канали.

Ако има добронамереност, използваш дипломатически канали. Онзи ден се видях със заместник-министър на външните работи на Русия- този въпрос не бе обсъждан и споменаван по никакъв начин. Безкрайно съм учуден. България по никакъв начин не може да бъде обвинявана в този случай. Този газопровод не е предназначен само за нас. Не
можем да бъдем обвинявани - ние сме част от общност с правила, които трябва да следваме“, обобщи Митов.

Той съобщи, че нашата страна ще използва дипломатическите канали за изясняването на ситуацията.

България е суверенна държава, която си защитава интересите и работи по установените правила. Ще използваме всички средства, за да си подредим картината, допълни министърът.

По повод днешната среща в НАТО, посветена на противодействието на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), Митов отбеляза, че за България най-важното е да продължава да работи по въвеждането на законодателство за криминализирането на участието на български граждани в тази организация. - „Много държави са го направили. Ние се движим в рамките и сроковете, които сме си определили. Надявам се в началото на следващата година да бъдем готови. Движим се в максимално бързи срокове“, посочи той.

Митов отбеляза, че нашата страна допринася в международните усилия срещу ИД с изпращането на леко въоръжение и боеприпаси за кюрдите в Ирак.

Отчетени бяха усилията и резултатите до момента. Отчита се задържане и изтласкване на ИД от Ирак.

„Голяма въпросителна е какво ще се случва в Сирия“, поясни министърът.

Той допълни, че има няколко инициативи за прекъсването на финансирането на ИД, свързани с обособяването на евентуални международни механизми срещу подкрепата за екстремистите.

По повод срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери в кулоарите на заседанието министърът поясни, че разговорът е бил много кратък.

„Както ЕС, така и останалите ни партньори са загрижени за корупцията и върховенството на закона у нас“, посочи Митов в отговор на въпрос.

Изразена бе надежда, че България с новото си правителство ще покаже воля да се справи с тези два въпроса, добави той. По неговите думи с Кери не е било обсъждано разполагането на американски танкове в България. Министърът отрече срещата да е засегнала въпроса за купуването на нови изтребители за Българската армия. - „За момента не можем да
направим повече от това, което вече сме направили, ще търсим вариант, този въпрос не може да виси дълго време“, заяви Митов.