България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Месни монополи удрят търговията с агнешко, цената варира с 30 %

У нас доставките при Интернет пазаруване са сред най-бързите, защото българинът плаща на ръка, обясняват от Асоциация „Активни потребители“

10.04.2015 | 00:00 Редактор: Радослава Димитрова
Месни монополи удрят търговията с агнешко,  цената варира с  30 %

Фрапиращите разлики в цената на агнешкото месо в страната говори за лошо развит пазар и  монополи по места. Това каза в Сутрешния блок на телевизия България он ер на 10 април 2015 Богомил Николов от  Асоциация  „Активни потребители“.

Богомил Николов обясни, че според  данни на Комисията по стоковите борси и тържищата има необяснима разлика от по 4-5 лв. за килограм месо в различните градове, което е около 30 % от стойността му.

Колко и какви ще са нарушенията по великденските празници ще стане ясно след около 2 седмици, когато бъдат обобщени всички данни и сигнали. 

Асоциация „Активни потребители“ предупреждава потребителите да бъдат бдителни и да не се предоверяват на празничните оферти, които много често не се оказват толкова изгодни, колкото са били рекламирани. 

Това особено важи за мобилните и кабелните оператори, акцентира Николов.

Той напомни да се чете внимателно дребният шрифт, когато се подписват договори.

По данни на Асоциация „Активни потребители“ българите все още се страхуват да търсят правата си докрай и не желаят да губят време и ресурс за доказване на нарушения спрямо тях.  

Още по темата

Хората, които предпочитат да пазаруват по Интернет се увеличават, но все още са малко в сравнение с тези в Западна Европа, констатират от потребителската асоциация.

Българите са по-консервативни и много от тях  нямат кредитни карти.  Когато пазаруват електронно, предпочитат да плащат  на ръка при получаване на стоката. Резултатът от това е позитивен – доставките са много бързи, защото търговците искат парите си навреме, обясниха от Асоциация “Активни потребители“.