Борисов: Борбата с контрабандата ще продължи и ще бъде безмилостна

Премиерът изрази надежда за спиране на санкциите от и към Русия

07.04.2015 | 12:16 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Борбата с контрабандата ще продължи и ще бъде безмилостна

Гарантирам, че борбата с контрабандата ще продължи и ще бъде безмилостна, заяви на бизнес форум, организиран от КРИБ и в. Стандарт, премиерът Бойко Борисов.

Той изтъкна, че страната подкрепя идеята за "общ енергиен Европейски съюз, за алтернативни източници и най-вече за разработване на наши източници, за това да бъдем енергийно независими“. - Убеден съм, че през следващите години този проблем постепенно ще бъде решаван. Тези санкции, това жестоко обезкръвяване, от което всички губим - и
Европа, и Русия, се надявам да престанат, заяви премиерът Борисов, цитиран от БТА. Той отговори на въпрос от страна на бизнесмени докога ще ползват най-скъпата цена на горивото и газта  за бизнеса, си по време на форум "Да! На българската икономика".

В допълнение министър Теменужка Петкова посочи, че за преодоляване на проблема България трябва да разполага с междусистемни газови връзки и диверсификация. Интерконекторът с Гърция скоро ще бъде изграден и това ще регулира неминуемо цената, каза тя.  

Износът на електроенергия е износ на суровина, а не износ на продукт с висока добавена стойност, коментира от своя страна  председател на КРИБ Кирил Домусчиев. По думите му трябва да запазим тази суровина, а не да внасяме скъп ток.

"Изнасяме евтиния ток, за да може някой с два компютъра да печели от това", коментира той.

По отношение на държавната политика за създаване на стимули за износ на българска земеделска продукция и за ролята на българските аташета зад граница премиерът посочи: „2 млрд. и 7 млн. лева сме изсипали в българското земеделие и на наш риск сме отворили Програмата за развитие на селските райони. С прекрасните ни пасища и природни ресурси можем да произвеждаме най-доброто и  качествено мляко и месо и да няма безработица. Българските телета и агнета, които са неповторими по своя вкус, са огромна възможност за българската икономика, но липсват  достатъчен интерес и инициативност за това“, категоричен е Борисов. Той подчерта, че дейността на аташетата зад граница е далеч от очакванията.

Финансовият министър Владислав Горданов категорично отхвърли идеята за въвеждане на диференцирана ДДС ставка за храните, подчертавайки, че у нас тя не е толкова голяма.

 „Обратното начисляване е единствено форма да се краде повече“, коментира още той. Горанов коментира още, че е за оставането на 20-процентната ставка за облагане  на ДДС и е привърженик на плоския данък, на който по думите му са се крепили всички империи.