5 тайни на успеха от изпълнителния директор на Yahoo

Мариса Майер е направила 500 милиона долара преди да навърши 40

31.01.2015 | 15:23 Редактор: Ирина Георгиева
5 тайни на успеха от изпълнителния директор на Yahoo

На 39 години, Мариса Майер е изпълнителен директор на компания на стойност 40 милиарда долара, пише Business Insider. По отношение на лично богатство, Майер притежава най-малко 500 милиона долара. Това са 300 милиона долара в Google и още 200 милиона долара в Yahoo.

Как успява да направи успешна кариера толкова бързо?

Това е един от основните въпроси, на които Майер отговаря в новата си книга, "Мариса Майер и борбата й да спаси Yahoo!"

Тук са пет съвета от Мариса Майер:

1. Изберете възможността, която е най-плашеща.

Когато Майер е завършвала образователната си програма в Станфорд, е имала куп възможности за кариерно развитие пред себе си. Можелa е да стане високопоставен платен консултант или професор в университета Карнидж Мелън. Или да се присъедини към малка, губеща пари фирма със смешно име. Именно там отишла на интервю за работа Майер и останала изумена колко умни са хората там.

"Те бяха толкова умни, че чак се изплаших." - пише Майер.

Тя се е изплашила, защото стартиращият бизнес е бил рискован и защото хората там са били изключително умни. За Майер това е бил най-страшният вариант - именно заради това отива да работи там. 

Кой е бил стартиращият бизнес? Google. Майер е един от първите 25 служители на гиганта.

2. Опознай слабостите си.

Майер е била наета от Google като програмист. Първият й голям проект е да изгради система за рекламиране в Google. Отнема й месеци, за да постигне някакъв прогрес. Тогава от ръководството на Google се намесват и наемат програмиста Джеф Дийн, който в рамките на няколко седмици успява да изгради системата. Майер, която вече обожава работата си в Google осъзнава, че няма да я направят програмист. Тя ще трябва да намери друг начин да бъде полезна.

3. Идентифицирайте какви са проблемите на компанията, в която работите и ги разрешете.

След като Майер успява да се реализира в Google не като програмист, решава да се направи полезна за компанията по друг начин - като намери проблемите й за разрешаване. Майер работи в областта на маркетинга, след това със сърварите. Помага на PR. Накрая Майер намира три области, чрез които да е полезна на Google. 

В крайна сметка, това се превръща в професия, където Майер става последната инстанция за това как всички продукти на Google  се търсят, гледат и възприемат. Накрая, тя стартира програмата за сътрудник мениджър в Google - програма за обучение, където студенти с високи технически умения са учат да управляват. Хората, преминали курса, наречен APMs, били разпръснати из Google. Чрез тях Майер натрупва голямо влияние и престиж в компанията, тъй като всеки ден те докладват за свършената работа не само на шефовете си, но и на нея.

4. Не се тревожете твърде много.

Докато Майер преминава през всичките тези препятствия, тя се опитва да разреши и проблеми, върху които вече и други са работили. Често тези служители са се разстройвали заради това, но Майер не се е интересувала. От ръководството на Google също са били доволни, че проблемите им се разрешават. 

По този начин Майер си натрупва врагове в Google, но и прави стотици милиони долари и се превръща в бизнес знаменитост.

5. Нужно е да знаете, кога да кажете сбогом. 

В книгата си Майер разказва как в крайна сметка, враговете й в Google толкова нараснали и станали силни, че са били в състояние да я изкарат "извън играта". Майер е можела да се обиди, но не го е направила, вместо това е продължила да си върши работата, но на по-ниско ниво. Тя ръководи разработката на приложението Google Maps за Iphone.

Майер не бърза и за работата си на главен изпълнителен директор в Yahoo. Когато научава, че изпълнителнителната директорка Карол Барц е уволнена през 2011г., нейн приятел й казва, че трябва да помисли за тази работа. Тя отговаря, че ще го направи, въпреки че смята, че бордът на директорите там е твърде ненадежден. Месец по-късно, този борд е почти свален от активиста инвеститор Дан Льоб. Съвсем скоро, Майер подписва договор за работа с него за 200 милиона долара.